Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро (ВИДЕО)

Румен Радев и Нехамер инспектираха границата с Турция

Новини
14:34 - 23 Януари 2023
4133
Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер провериха от птичи поглед състоянието на границата ни с Турция. Те бяха на борда на военен хеликоптер „Кугър“. На място се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на Европейския съюз с Турция.

Българската и австрийската делегация посетиха Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

По-рано днес президентът Радев посрещна австрийския канцлер в Пловдив. По време на работната среща бяха обсъденимерките за борба с нелегалната миграция
и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер.

Нехамер е придружаван от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер.

В българската делегация са министрите на вътрешните работи и отбраната Иван Демерджиев и Николай Стоянов, както и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

„Построили сме изцяло с наш бюджет ограда по цялата граница, по нейно продължение са разположени различни стационарни мобилни системи за видеонаблюдения. През миналата година натискът на нашата граница нарасна рязко, действията на мигрантите стават все по-агресивни. За 4 месеца загубихме 4-ма полицаи, десетки други са ранени. Взехме бързи и решителни мерки“, каза Радев.