Австрийски доклад : България е "сляпо петно" в ЕС по въпросите за мигрантите

Представител на „Лекари без граници“ е шокиран от неспазването на Хартата за основните права на ЕС у нас

Новини
20:45 - 02 Декември 2023
7876
Австрийски доклад: България е "сляпо петно" в ЕС по въпросите за мигрантите

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната радиотелевизионна компания на Австрия) бе публикуван обзор със заглавие „Разследванията на отблъскването на мигрантите – България като „сляпо петно“ в ЕС“ на авторката Катя Ленер, в който се казва:

На срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел в началото на седмицата присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство отново ще бъде в центъра на вниманието. Досега Австрия го отхвърля поради нелегалната миграция по балканския маршрут. В сянката на дебата отново се появяват съобщения за смъртни случаи, изтласкване и насилие на турско-българската граница. „Фронтекс“ потвърди пред ОРФ, че в момента разследва възможни нарушения на основните права. Организацията "Лекари без граници" установява "сляпо петно" по външните граници на ЕС.

Що се отнася до България, отговарящият за спазването на основните права в службата за гранична защита на ЕС „Фронтекс“ е работил тази година (данни към 1 декември) по общо седем вътрешно докладвани случая за евентуални нарушения на основните права, съобщи службата в отговор на запитване на ОРФ. Всички случаи се отнасят до твърдения за отблъскване от България към Турция, заяви говорител на „Фронтекс“. Четири случая все още се разследват. При запитване службата не предостави по-подробна информация.

Разследванията се основават на доклади за сериозни инциденти, изготвени от служители на „Фронтекс“. Докладите се използват от службата за установяване на неправомерни действия и са разделени на няколко категории. В случай на евентуални нарушения на основните права бива уведомено бюрото на отговарящия за спазването им служител, който съответно нарежда да започне разследване.

Няколко международни медии, сред които ОРФ, вече съобщиха за насилие от страна на трафиканти, но и от страна на полицията, както и за отблъскване от България към Турция. Твърденията бяха документирани от български неправителствени организации като "Мисия Криле" (Mission Wings) и Българския хелзинкски комитет.

Неправителствената организация "Лекари без граници" също получи сведения за случаи на отблъскване и насилие по турско-българската граница. Като взе предвид тези съобщения, организацията реши да създаде проект в България, заяви Маркус Бахман от „Лекари без граници“ пред ОРФ.

От лятото неправителствената организация работи в Харманли, близо до българо-турската граница, където е разположен център за приемане и регистрация. Бахман е посетил центъра в средата на ноември. Неправителствената организация предоставя на бежанците както медицинска, така и психологическа помощ.

"Много бежанци ми разказаха, че са били заловени на българска територия, дори при опит да напуснат България в посока Западните Балкани и след това са били върнати (в Турция, бел. ред.), т.е. били са отблъснати", заяви Бахман пред ОРФ. Българското министерство на вътрешните работи не е  отговорило на запитването дали е приложено отблъскване.

Организацията „Лекари без граници“ е загрижена и предвид предстоящата зима. В понеделник българските власти съобщиха за смъртта на бежанец в столицата София. Според тях е вероятно смъртта да е настъпила от измръзване. Както сочи репортаж на държавната телевизия мъжът е бил в група от десетима бежанци, които са били намерени на открито в покрайнините на града. Двама мъже са били откарани в болница.

По мнението на неправителствени организации не е необичайно подобни инциденти да остават скрити. „Лекари без граници“ напомня за репортажи от септември, съобщаващи за смъртни случаи по турско-българската граница. Българското министерство на вътрешните работи все още не е отговорило на запитването на ОРФ по този въпрос.

"Само през последните две години най-малко 93-ма души са загинали по пътя си през България", съобщи германската телевизия АРД в предаване, направено в сътрудничество с организацията Lighthouse Reports, списание „Шпигел“, Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", Соломон и електронния сайт inews am Freitag. В момента в българските гробища има много анонимни гробове на мъртви мигранти.

"България е опасно сляпо петно, когато става въпрос за безопасността и, разбира се, за благосъстоянието - с други думи, за правото на хората на физическа и психологическа неприкосновеност", продължава представителят на „Лекари без граници“. Той е "шокиран" от неспазването на Хартата за основните права на ЕС и на Всеобщата декларация за правата на човека.

Условията в най-големия регистрационно-приемателен център в страната в Харманли, които почти не са известни извън границите на България, изглеждат емблематични за това. По време на посещението на Бахман почти всички от 1500-те места в центъра са били заети. Между 100 и 250 души е трябвало да ползват едно мокро помещение, а 40 процента от хората са страдали от краста, съобщава той. Имало е хлебарки и дървеници. Липсват и много стъкла на прозорците. Затова неправителствената организация пое инициатива за снабдяване с пакети, съдържащи най-необходимото в зимни условия. 

Увеличаването на броя на репатрираните от други страни на ЕС - включително Австрия - означава, че в лагера все повече липсва основно оборудване. "Общите условия са наистина тревожни от медицинска и, разбира се, от психологическа гледна точка", казва Бахман. "Хората не могат да останат физически или психично здрави при тези условия", казва служителят на „Лекари без граници“. Напоследък обаче властите полагат усилия за подобряване на оборудването и грижите за хората.

Не е ясно каква роля всъщност играе миграцията през България за Австрия, която през последните месеци отбелязва спад на молбите за убежище. Според изследователката на миграцията Юдит Коленбергер е трудно това да се прецени. Според нея няма как да се провери информацията от различните държави и институции.

Говорител на министерството на вътрешните работи заяви пред ОРФ: "Виждаме, че непрекъснато нараства значението на България като страна за влизане в Балканския регион". Българският министър на финансите Асен Василев обаче подчерта в интервю за германския вестник „Велт“, че по-малко от три процента от мигрантите влизат в ЕС през България.

В съобщение за медиите българската гранична полиция определи ситуацията с миграцията през тази година като "динамична". Най-голям натиск се усеща на границата с Турция. По-конкретно граничната полиция обяви, че от януари до края на октомври е задържала 16 336 бежанци. Като цяло властите са предотвратили 170 000 незаконни преминавания на българо-турската граница. Много хора продължават пътуването си от България към Сърбия. Балканският маршрут е най-често използваният маршрут след Централното Средиземноморие, както сочат данните на „Фронтекс“.

Когато става дума за борба с незаконната миграция, "Шенген не е правилният инструмент", заяви Коленбергер. Граничният контрол в рамките на Шенгенското пространство досега не функционира. Тя посочи също, че едно общо Шенгенско пространство ще "освободи ресурси, за да може да се наблюдава по-внимателно тази външна граница, тъй като вече не е необходимо да се съсредоточавате върху отделните вътрешни граници". Освен това има и икономически ефекти, които говорят в полза на присъединяването на Румъния и България към Шенген, казва Коленбергер.

Министър-председателят на България Николай Денков смята, че всички условия за присъединяване са изпълнени, както подчерта миналата седмица в предаването телевизионния осведомителен бюлетин ЦИБ2. Между другото той посочи, че граничният контрол е бил засилен. Усилията бяха признати и от Европейската комисия, която се изказа в подкрепа на присъединяването на Румъния и България. В свой доклад Комисията също така даде висока оценка на напредъка в хода на пилотните проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и репатриране.

Не се очаква Виена да отстъпи: "На срещата на министрите на вътрешните работи в Брюксел не може да бъде взето никакво решение", заяви говорителят на австрийското министерство на вътрешните работи, позовавайки се на резолюцията на нидерландския парламент. Федералният канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (и двамата от Австрийската народна партия) досега категорично отхвърлят разширяването.

"Не смятам, че е целесъобразно да се разширява нещо, което не функционира", заяви Карнер в края на ноември. На министерството не са известни твърдения за отблъскване от България към Турция. Отблъскването е незаконно и твърденията трябва да бъдат разследвани, подчерта той.

"Винаги съм шокиран, че такива условия, които нарушават човешкото достойнство и застрашават физическата и психическата цялост на хората, се случват на европейска земя", заяви Бахман от „Лекари без граници“. Като икономически най-слабата страна в ЕС, България трябва да бъде подкрепена от другите държави от ЕС в грижата за бежанците. Той апелира към австрийското федерално правителство да не забравя, че "от решаващо значение е не само защитата на границите", но и "защитата на хората", завършва материалът на Катя Ленер.