Австрийските митници пълни със заловен „Ивермектин“

Търсенето на лекарството се е увеличило значително през последните месеци

ЕС
14:57 - 02 Декември 2021
3629
Австрийските митници пълни със заловен „Ивермектин“

Австрийските митнически служители казват, че „преливат“ от заловено контрабандно лекарство за коне „Ивермектин“, за което противниците на епидемиологичните мерки и антиваксерите твърдят, че действа срещу COVID-19.

От септември, както съобщава австрийското министерство на финансите, количеството заловен „Ивермектин“ рязко се е увеличило. Въпреки многобройните предупреждения на лекарите, че може да причини отравяне, митническите служители установиха, че търсенето на „Ивермектин“ се е увеличило значително през последните месеци, което е довело до засилени конфискации на ветеринарния продукт.

„Вместо да се предпазят от коронавируса, хората, които купуват продукта, застрашават здравето си“, посочва министърът на финансите Гернот Блимел. Той посочи, че иззетите контрабандни лекарства, които пристигат основно от Азия, са ефикасни, фалшиви и лоши препарати.

Докато през първата половина на годината са регистрирани само отделни изземвания на "Ивермектин", само през октомври са иззети 7640 таблетки. Между септември и средата на ноември са иззети общо 15 844 таблетки, повечето от които са поръчани онлайн и изпратени по пощата.

Повечето клиенти на това лекарство са от Долна Австрия, Горна Австрия, Щирия и Виена.