Азиатско мляно печено с фъстъци и джинджифил
за 4 порции, 50 мин
Продукти
500 г свинско мляно месо или смес
1 филия хляб
75 г пържени или печени фъстъци без люспата
30 г пресен джинджифил
2 главички шалот или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън,
1 люто червено чушле или парче сладка червена чушка
1 яйце
4 с.л. соев сос
малко олио за намазване
сладко-кисел сос за гарниране
Приготвяне
Хлябът се накисва в хладка вода. Фъстъците се нарязват, счукват едро. Обеленият джинджифил се нарязва на тънки филийки. Обеленият лук се разполовява.
Джинджифилът, лукът, чесънът и лютото чушле се смилат фино.
Каймата се омесва с изтискания много добре хляб, яйцето, фъстъците, смлените подправки и соевия сос. Оформя се в овална издължена форма.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30 мин. Изважда се и се оставя да отпочине в тавата 10 мин., покрито с алуминиево фолио.
Нарязва се на дебели филийки и се гарнира със сладко-киселия сос.