Бъдни вечер с Lupa.bg: Боб чорба с кейл и домати
за 4 порции, 65 мин
Продукти
200 г бял боб или шарен светъл боб
4 листа кейл – листно зеле (може да се замени с листно цвекло или спанак)
1 морков
1 корен магданоз (може да се замени с парче пащърнак или целина)
1 голяма глава лук
6 домата – може от консерва
1 л зеленчуков бульон (може да се използва бульонът от варенето на боба)
1 с.л. оцет
сол и черен пипер
Приготвяне
Бобът се накисват в студена вода за няколко часа. Сварява се и се отцежда.
Обеленият морков се нарязва на тънки шайби. Обеленият лук се нарязва на ивици. Листното зеле се нарязва на ленти. Доматите се нарязват на кубчета – може предварително да се обелят.
Кипва се бульонът и се слагат зеленчуците без доматите. Варят се на тих огън 5-8 мин. Прибавят се доматите и свареният боб и се готви още 2-3 мин.
Подправя се с оцета, сол и черен пипер. Поръсва се с обеления корен магданоз, нарязан на фини ленти.