Бъдни вечер с Lupa.bg: Сарми в червено зеле (със зърно, бадеми, джинджифил, стафиди)

за 4 порции, 65 мин

Кухня
09:24 - 17 Декември 2023
8281
Бъдни вечер с Lupa.bg: Сарми в червено зеле (със зърно, бадеми, джинджифил, стафиди)

Продукти

1 с.л. бадемови ядки - 20 г

3 главички шалот или друг по-дребен лук

20 г пресен джинджифил

1 с.л. сусамово или друго олио

½ ч.л. канела на прах

1 ч.л. гарам масала или къри на прах

½ ч.л. куркума

250 г просо (може да се замени с ориз, булгур, перлен ечемик, кускус)

30 г стафиди

700 мл зеленчуков бульон

8 големи листа червено зеле

сол

2 филтърчета плодов чай

 

Приготвяне

Бадемите се нарязват едро. Обелените шалот и джинджифил се наситняват и се сотират в загрятото олио с 2-3 разбърквания. Добавят се бадемите, канелата, гарам масала и куркумата и се запържва 2-3 мин. Прибавят се просото и стафидите. Сипва се бульонът, кипва и се готви на тих огън около 20 мин.

Листата червено зеле се бланшират в подсолена вода 1-2 мин. Изплакват се под студена вода и се отцеждат. Изрязват се твърдите части.

Пакетчетата плодов чай се заливат с 300 мл вряща вода и се запарва 5 мин.

Завиват се сарми с плънката в зелевите листа, като за по-голяма сигурност може да се завържат с кухненски конец. Подреждат се в тавичка и се заливат с плодовия чай.

Готвят се в загрята фурна на 180 градуса около 20 мин.