Байдън: Днес е денят на Америка

Така започна речта си новият американски президент

Свят
19:24 - 20 Януари 2021
1464
Байдън: Днес е денят на Америка

„Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията. Ден на история и надежда. С увереност да обновим, защото Америка е изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние честваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията”, бяха първите думи от речта на новия американски президент. 

„Хората и тяхната воля бяха чути. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, допълни Байдън.

Ето какво каза още той:

"Демокрацията е крехка. Тя е ценна. В този час тя тържествува. Скоро имаше издевателства, които да подринат демокрацията, но нашата нация е неделима. Гледаме напред и виждаме оптимистично - следва да бъдем такива хора. Благодаря на бившите президенти и поемам от тях щафетата.

Познавам силите на нашата нация. Ние сме велика нация и добър народ през вековете. Трябва да минем напред, имаме много за изпълняване. Много възможности има, много рискове трябва да се поемат, да се преустрои и да се направи. Малко хора в нашата история са имали по-тежки предизвикателства от нас. Този вирус, който сега е взел толкова много хора за една година, отколкото Америка загуби през Втората световна война. Не можем да отлагаме расовото равенство. Трябва да планираме занапред и да надвием привържениците на бялото превъзходство. Ние следва да гледаме занапред към бъдещето на Америка и да изпълняваме основното за всяка демокрация - сплотеността. Моята надежда е да сплотя Америка отново.

Сплотени срещу враговете, които са изправени пред нас. Можем да дадем добро здравеопазване, образование и расова равнопоставеност. Силите на насилието са залегнали дълбоко в нашата нация, нашата история е борба между американския идеал и суровите реалности на расизъм, демонизация, омраза, които винаги са се опитвали да ни разделят.

Победата никога не е сигурна, но ние сме надвили голямата депресия, спечелили сме две световни войни. Да осветим пътя напред. Да се разглеждаме като съседи, съмишленици, да се обединим, да не се надвикваме, без единство няма мир, няма напредък, а умора и нерви, няма нация, а хаос. Това е нашият исторически момент, сплотеността е пътят напред. Ние следва да се възползваме. Никога няма да се провалим, ако действаме заедно.

Днес е началото на новото. Нека се вслушаме в гласовете си. Няма нужда да живеем във врящ казан, всяко едно различие не е причина за омраза, следва да отхвърлим културата, в която самите факти се измислят. Нека да се възвисим над това - Америка е по-добра от това. Волята на народа е изпълнена и никой няма да потуши гласа му. Насилието няма да спечели - нито днес, нито утре, нито когато и да е. Ще бъда президент на всички американци. Ще се боря еднакво силно и за тези, които не ме поддържат. Обещавам ви, че ще направя всичко възможно за безработните. Отговорът е да се сплотяваме като общество. Следва да прекъснем тази негражданско и нецивилизована война в нашето общество. Ако погледнем в нашите души и покажем търпимост и толерантност, ако сме в състояние да погледнем през погледа на другия, тогава можем да научим много ценни поуки."