Байдън обещава големи инвестиции от САЩ в Северна Ирландия

САЩ
17:34 - 12 Април 2023
1527
Байдън обещава големи инвестиции от САЩ в Северна Ирландия

Споразумение между Великобритания и Европейския съюз за опростяване на търговските правила след Брекзит ще доведе до значителни инвестиции в Северна Ирландия от "десетки" големи американски компании. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от "Ройтерс".

"Има десетки големи американски корпорации, които искат да дойдат тук, искат да инвестират", подчерта той по време на реч в университет в Белфаст по време на визитата си за отбелязване на 25-ата годишнина от мирното споразумение на британската провинция от Разпети петък през 1998 г.

През март британският премиер Риши Сунак постигна споразумение с ЕС, известно като Уиндзорска рамка, в опит да разреши дългогодишните спорове за това как да се облекчат търговските правила между Северна Ирландия и Ирландската република, без да е необходима твърда граница, която може да застраши мира в провинцията.

"Уиндзорската рамка обърна внимание на практическите реалности на Брекзит и е важна стъпка за гарантиране, че трудно спечеленият мир и напредъкът на Споразумението от Разпети петък са запазени и укрепени", подчерта Байдън.

"Вярвам, че стабилността и предвидимостта, предлагани от тази рамка, ще насърчат по-големи, значителни инвестиции в Северна Ирландия", изтъкна още той.