Българи, румънци и поляци – сред най-многобройните трудови мигранти в Нидерландия

Актуални новини
20:26 - 12 Октомври 2024
9399
Българи, румънци и поляци – сред най-многобройните трудови мигранти в Нидерландия

Българи, румънци и поляци са сред най-голямата численост на трудови мигранти в Нидерландия, сочи направено проучване по повод намерението на новия кабинет „Схооф“ да ограничи пристигането на още мигранти.

В момента според статистическата служба на страната работят 850 000 души най-вече от източноевропейските страни. Очакванията са при сегашната икономическа ситуация в страните от бившия социалистически блок броят на трудовите мигранти да достигне до 1,2 млн. до 2030 година.

Кабинетът иска да намали техния брой, но това е невъзможно с оглед на отворените граници и свободното придвижване в рамките на ЕС, коментира икономическият онлайн бизнес сайт Ню Ен Ел.

Трудовите мигранти са най-многобройни в селското стопанство, градинарството, дистрибуторските центрове, строителството, логистиката, хранително-вкусовата промишленост и металургичния сектор. Повечето източноевропейци са директно наети от местни фирми, а една по-малка част чрез агенция по заетостта или чрез HR агенции, които оперират локално в съответните страни.

Икономисти следят с интерес амбициите на кабинета където трудовата миграция е заложена в управленската програма на новата коалиция. Засега е само намерения, няма конкретни стъпки, нито обявено с какъв процент ще се намали броят на идващите да търсят препитания.

Трудовият икономист Ардян Хейма от SEO Economic Research е на мнение, че трудовите мигранти са в полза на икономиката. „Ако една компания в селското стопанство иска да разшири пазарите и продукцията си то, тя има нужда от работници мигранти. Ситуацията е такава, че бизнесът няма алтернативи, ако иска да се бори с недостига на кадри.