България чака Арабските емирства да ни върнат Божков ( ОБЗОР )

Прокуратурата разкри кои влизат в организираната престъпна група на хазартния бос

Актуални новини
22:20 - 01 Февруари 2020
10593
България чака Арабските емирства да ни върнат Божков (ОБЗОР)

Васил Божков беше задържан късно снощи в Обединените арабски емирства, но официално потвърждение до момента от властите в Абу Даби все още няма, стана ясно от изявленията на главния прокурор Иван Гешев и на държавното обвинение. Предполага се, че заедно с хазартния бос е задържан и още един от другите двама издирвани от българските власти - собственикът на Левски и вицепрезидент на "Нове холдинг" Георги Попов и съоснователят и доскорошен управител на "Еврофутбол" Александър Тумпаров.

"В момента, в който получим официално потвърждение, ще ви уведомим, че са задържани, кои лица са задържани и ще запознаем българските граждани с действията си. Допълнително ще кажа, че никой не е недосегаем пред закона. Знаем срещу какво се изправяме, както каза говорителят на главния прокурор. Знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кого сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани", заяви днес по обед Иван Гешев.

Тази сутрин на летището във Виена пък бе задържан още един от издирваните за участие в т.нар. организирана престъпна група на Васил Божков - бизнесменът, колекционер и математик Борис Бекяров. 

От прокуратурата са категорични, че ще направят всичко възможно задържаните в Обединените арабски емирства и Австрия да бъдат екстрадирани у нас и изправени пред съда. Засега не е ясно точно в кое от седемте емирства в ОАЕ е задържан Васил Божков, но неофициално се твърди, че е бил арестуван в Дубай. 

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване в сряда. Според прокуратурата той е би лидер на ОПГ, в която влизали Георги Попов, Александър Тумпаров, Борис Бекяров и Огнемир Митев.

Между България и ОАЕ няма двустранно споразумение за правно сътрудничество и екстрадиция. Юристи коментираха пред Lupa.bg, че екстрадирането е бавна процедура, особено що се отнася до страните от Персийския залив. Екстрадирането може да се осъществи въз основа на съдебно решение, взето от съд в ОАЕ. Искането за екстрадиция трябва да бъде изпратено от България по дипломатически път и да е свързано с обвинен или осъден у нас. То отива при правните власти за международно сътрудничество.

Практиката показва, че властите в Обединените арабски емирства често отказват екстрадиция по различни причини дори на малкото страни, с които имат подписани правни споразумения. Една от неписаните причини е, че местното законодателство защитава хората, вложили средства в благоденствието на страната, разположена между Персийския и Оманския залив.

"Нямаме двустранно споразумение, това означава, че процедурата ще премине по реда на международното право. В самите емирства има различни варианти и няма как да предположим дали решението ще премине през различните съдебни инстанции или ще се приложи алтернативен вариант. Ясно е, че след като страната ни получи официално потвърждение за задържането на Васил Божков, ще трябва да изпрати искане за екстрадиция и основания за искането си", заяви Иван Гешев.

Днес съдът остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, а приемникът му на поста Александър Георгиев бе освободен срещу гаранция от 40 000 лева. Настоящият шеф направил пълни самопризнания. Той обяснил схемите, по които дружествата на Божков ощетили държавата. 

Съдът прие изцяло доводите на прокуратурата, че Огнемир Митев бил "отворил чадър" над лотарийните игри на Васил Божков и им е осигурявал безпроблемно съществуване и дори е спирал лицензи на конкуренти. Освен това е осигурил възможността лотариите на бизнесмена да плащат значително по-ниски такси от конкуренцията. Така един път е ощетен бюджета с над 559 милиона лева, втори път конкуренцията на пазара е била нелоялна.

Пред съда стана ясно, че според прокуратурата Огнемир Митев е въвел практиката лотарийните игри, организирани от фирмите на Васил Божков да декларират задължения за по-ниски такси, а декларациите им да не се проверяват и така да се плаща по-малко от указаното по закон.

На този етап Огнемир Митев няма повдигнато обвинение за получаване на подкуп, но прокуратурата посочи и свидетелски показания, според които Васил Божков е плащал на бившия председател на Комисията по хазарта.

Венцислав Фердинандов, прокурор в Специализираната прокуратура заяви: "10 000 лева, тази е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп на ден от едно от обвиняемите лица по това дело. Тя е предлагана и е давана и по отношение и на това обвиняемо лице."

Пред съда Огнемир Митев отрече да е получавал подкупи. Той твърди, че Васил Божков е плащал по-ниски такси, защото имал влияние и се възползвал от несъвършенствата на закона. Митев заяви още, че не познавал лично бизнесмена. Съдът обаче прие тезата на прокуратурата, като се позова на  свидетелски показания за редовни срещи между Божков и Митев. Братята Боян и Цветомир Найденови, които доскоро бяха бизнеспартньори с Божков, а сега подават сигнали срещу него, разказали за познанството на Митев с бизнесмена.

Съдебният състав подчерта още, че Законът за хазарта е ясен и прие тезата на прокуратурата, че е прилаган правилно спрямо едни играчи на пазара и неправилно само спрямо фирмите на Васил Божков. Тази практика е продължила и след като Митев е отстранен от поста. По тази причина днес обвинение бе повдигнато и на настоящия председател на Комисията Александър Георгиев, който даде обяснения като обвиняем.