Светлин Русев и Божидар Димитров отнесоха античните тайни на Божков в гроба

Художникът и шефът на НИМ знаеха как бизнесменът е събрал уникалната си колекция

Култура
20:50 - 01 Февруари 2020
38621
Светлин Русев и Божидар Димитров отнесоха античните тайни на Божков в гроба

Дългогодишният шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и художникът акад. Светлин Русев са хората, които знаеха как Васил Божков е събрал уникалната си антична колекция от над 3000 предмета, научи Lupa.bg от свои източници. За съжаление майсторът на четката и историкът археолог днес не са между живите. В продължение на дълги години обаче те бяха сред най-близките консултанти на Васил Божков, чиято колекция след прокурорска заповед може да бъде изнесена от неговите имоти и разделена между Националния исторически музей и Националната галерия.

Академикът и професорът са били запознати и откъде и на каква цена бизнесменът с афининет към Древна Гърция е закупил безценните ритони, златния венец с лаврови клонки, златната маска, мраморния бюст на император Деций Траян, различни безценни вази, гривни, шлемове, фиали, чаши, както и златния съд с главата на овен, златни и сребърни източни съдове, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и други уникати, за които световните музеи може само да мечтаят.

Божидар Димитров по време на откриването на изложбата на Васил Божков в НИМ през 2011 г.


Неофициално колекцията на собственика на "Нове холдинг" се оценява на над 1 милиард евро. Самият той призна вчера в тв интервю, че за част от античните предмети са му предлагали 600 милиона евро.

"Г-н Васил Божков притежава най-голямата колекция от антични предмети не само в Европа, но и в света. Ако някой се нагърби със съхраняването им е добре, но аз не виждам защо трябва да се изземва тази колекция. Не виждам никакъв смисъл в подобни действия." Това коментира вчера пред Lupa.bg известният траколог, културолог и изкуствовед проф. д-р Иван Маразов, който е част от управляваната от бизнесмена Фондация "Тракия".

Светлин Русев също бе един от най-големите колекционери на картини, пластики и скулптори. Маестрото споделяше колекционерската страст на Васил Божков и бе негов консултант при участието на бизнесмена на различни аукциони по света, където се предлагат предмети на изкуството, при покупката или намирането на различни артефакти. Художникът бе част от създадената от милионера Фондация "Тракия" и бе куратор на някои от неговите изложби, показали част от античното богатство на широката публика.

Светлин Русев бе консултант на Васил Божков


Заедно с Божидар Димитров Светлин Русев бе радетел за това частните колекционери да бъдат защитени от държавата, която да създаде законови механизми за по-лесно легализиране на притежаваните от тях културни ценности. Художникът подкрепяше Божков в желанието му да превърне Телефонната палата в първия у нас частен музей, където да бъде изложена и богатата колекция на Васил Божков, включваща тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ в.

Покойният Божидар Димитров бе домакин на изложбата "Тракия и Древният свят – колекция Васил Божков“, подредена през 2011 г. в Националния исторически музей, чийто несменяем шеф бе археологът. "Колекцията на Васил Божков е напълно законна и е най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите", заяви тогава Божидар Димитров.


Неофициално се смята, че от 3 до 5 милиона евро струва на аукцион всеки от 20-те антични ритона на Васил Божков, които бяха изложени през 2011 г. в Националния исторически музей. 

През 2013 г. директорът на НИМ каза, че завижда благородно на Васил Божков за колекцията му. "Благодарение на финансовите възможности, които има, в момента е направил безценна колекция. Но нека да си я държи - тя пак е национално достояние. Регистрирана е тук и той не може да продаде дори една дръжка на ритон в чужбина. В България може да продава, ако излезе някой друг богат колекционер. Всъщност точно затова много хора отказват да си регистрират колекциите, защото не могат да ги продават в чужбина. На Божков не му трябват пари, че да продава. Той си има достатъчно пари, печели достатъчно от други неща", коментира тогава Божидар Димитров. Той подкрепи бизнесмена по време на изложбите му с антики в Европейския парламент в Брюксел и в Москва.


В предговора към каталога на частната си колекция с антики, намерени по българските земи, Васил Божков пише: "Тази колекция е спасила за българската култура произведения, които отдавна щяха да бъдат извън страната, други поради лошото им съхраняване бяха готови за вторични суровини, а трети дойдоха в България от западни аукциони."

Куратори на изложбата "Великолепието на България" в Европарламента от колекцията на Васил Божков бяха акад. Светлин Русев и тракологът проф. Иван Маразов. Те подбираха през 2006-2007 г. с кои антики България да бъде представена в Брюксел. Изложбата бе представена в Брюксел във връзка с приемането на България в Европейския съюз. Тогава Светлин Русев обясни, че основният критерий е бил артефактите да са без аналози в света. А от ДСБ на Иван Костов коментираха, че изложбата е  нагъл опит българската мафия да бъде превърната във витрина на страната и обвиниха за това правителството на Сергей Станишев и тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. Мастера бе патрон на изложбата в ЕП заедно с председателя на групата на либералите в Европейския парламент сър Греъм Уотсън. 

 

Снимки: МВР и Булфото