България и Румъния решават за третия мост над Дунав

Борисов поиска ремонт на съоръжението при Русе на срещата с Виорика Дънчила в Букурещ

Политика
15:03 - 29 Март 2019
2065
България и Румъния решават за третия мост над Дунав

България и Румъния ще направят общи проучвания за мястото на бъдещия трети мост над река Дунав. Това обявиха след срещата си в двореца „Виктория”  в Букурещ премиерите на България Бойко Борисов и Виорика Дънчила.  

Двете страни ще се разберат за една от следните локации: Оряхово – Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

След срещата премиерът Борисов обясни, че е важно северната съседка да драгира Дунав, за да се превозват по-тежки товари по водите й.

Министър-председателят настоява мостът при Русе да бъде ремонтиран  основно. Той не пропусна да отбележи, че подкрепата за малките и средни предприятия е от сериозно значение за развитието на бизнеса между България и Румъния.

Българската и румънската делегации са се договорили и за прилагане на съвместните инициативи за подобряване на условията за корабоплаване на българо-румънски сектор на Дунав и транспортната свързаност между двете страни.

Бойко Борисов изтъкна, че насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за развитието на бизнеса между България и Румъния.

Румънският премиер Виорика Дънчила посочи, че търговският стокообмен между България и Румъния е скочил сериозно в последните седем години, като през 2018-та е превишил 4 млрд. евро.