България иска още 100 млн. лв. за зърнопроизводителите

Икономика
15:08 - 30 Март 2023
937
България иска още 100 млн. лв. за зърнопроизводителите

Ден след като служебната власт застана зад протеста на зърнопроизводителите, които блокираха границата с Румъния, в четвъртък стана ясно, че агроведомството ще се бори за нови 100 млн. лв. компенсации от ЕК. Протестите, които ще продължат и утре са срещу безмитния внос на украински продукти в страната.

В момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел, посочи аграрният зам.-министър Тодор Джиков. Той добави, че “загубите продължават да растат всеки ден”. Субсидията ще се иска броени дни след като ЕК отвори т.нар. си “кризисен резерв” и отпусна за България, Румъния и Полша 56 млн. евро, които да компенсират фермерите в тези страни. Помощта за България бе 32 млн. лв.

“За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който управлява България, и българският народ”, заяви пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.

"Българските земеделци искат справедливост. Хората не говореха за пари, те искаха справедлива цена за произведената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е коридор, а това е възможност, при която украинските земеделски производители, в условия на война, продавайки на всяка цена, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като депо, при което българските земеделци не успяха да продадат своята продукция", каза още той.

Аграрният зам.-министър твърди, че най-тежко е положението при слънчогледа.

За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1.2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна", каза още Тодор Джиков.

Той добави, че в момента българските преработватели работят с украинска суровина. И уточни, че няма как държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.

Зърнопроизводителите настояват ЕК да отмени регламента, който допуска безмитен внос на украинска продукция на територията на ЕС. Той изтича през този май.

"Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската държава и служебния кабинет е както има солидарност с Украйна, така последствията от тази солидарност да бъдат солидарно поети от всички страни. Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, или да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и да има проследяемост, или на практика е безсмислено няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите", каза още Джиков.