България иска прекратяване на договора за ваксините

Здраве
12:42 - 08 Март 2023
2415
България иска прекратяване на договора за ваксините

"Днес официално е подкрепено от Министерския съвет, гласувано е от всички министри, че България на заседанието на Eвропейската комисия (EK) по здравеопазване, което ще се проведе на 14-ти в Брюксел и на което ще присъствам на нарочен работен обяд, взема позиция за прекратяване на договора с "Пфайзер-Бионтех" за доставка на ваксини". Това заяви на брифинг в Mинистeрския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

По думите му другият вариант е да се спазват желанията на държавите-членки за необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава за количеството, което им е необходимо с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след такава доставка, т.е. след заявяването, а не както беше досега - с уточняване по брой население на държавата. "Категорични сме в тази позиция, каза министърът и допълни, че тя е подкрепена от полския министър на здравеопазването. Меджидиев информира, че и други държави-членки, на база реакцията на България, са подкрепили позицията и така около шест-седем държави ще имат една и съща позиция на заседанието в Брюксел.

Здравният министър подчерта, че България няма нужда от повече ваксини. Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС, заяви Асен Меджидиев.

Той съобщи, че България за 2022 г. е унищожила над два милиона дози ваксини благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите и бяха доставени едни огромни количества ваксини, чиито срок на годност изтече. За тази година също предстои едно огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено.

Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози, заяви Меджидиев. Той каза, че сме получили подкрепа от Полша, в близките дни министърът очаква видеоконферентна връзка с Чехия, Румъния, Литва. Водят се разговори със Словения и с Хърватска. Очаквам до вторник да се присъединят и други европейски държави, съобщи здравният министър.

Меджидиев посочи, че този договор е взет като решение от пет държави, сред които не е България, но страната ни твърдо е потвърдила, че не е съгласна с принципа за покупка на ваксините. Не сме съгласни с това нещо, въпросът е колко добре се чуваше нашият глас. Радвам се, че вече започват да ни чуват, каза министърът. Според него е грешна позицията, че България е малка държава. Това не е така, България е силна и трябва да защитаваме държавните интереси, посочи Меджидиев. Той повтори, че "няма да закупим повече количества ваксини".

Попитан за сумата, която страната ни е загубила вследствие на закупените и унищожени ваксини, здравният министър каза, че "сумата е доста голяма, но всяка една държава-членка има правила за конфиденциалност и аз нямам право да съобщавам по договор цени и цифри".