България поиска и от Япония завод за коли

Новини
15:16 - 13 Август 2019
2984
България поиска и от Япония завод за коли

В разгара на страстите около опитите на България да привлече милиардната инвестиция на "Фолксваген", София официално поиска съдействие и от Япония техни компании да открият завод за автомобили у нас.

"Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти, от Япония в България", каза външният министър Екатерина Захариев след среща с японския си колега Таро Коно в София. Японският дипломат обсъди темата и с българския премиер Бойко Борисов, но няма информация за конкретен инвестиционен интерес на японски фирми към България. Само преди дни Борисов каза, че освен завода на "Фолксваген" България се опитва да привлече и инвестиция от южнокорейската компания "Хюндай" за около 1.5 млрд. долара.

Борисов и Захариева коментираха във вторник, че се надяват на повече инвестиции от Япония в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство. Двамата са представили и възможностите на България да отговори на нуждите на японския ИТ бизнес.