България страда от решение на Доналд Тръмп

От 18 октомври президентът на САЩ въвежда мита за стоки от Европейския съюз

Топ
15:52 - 03 Октомври 2019
1869
България страда от решение на Доналд Тръмп

България ще страда от митата, които президентът Доналд Тръмп възнамерява да въведе за стоки от Европейския съюз след 18 октомври.

Заплашени от допълнителни налози са най-вече произведените в родината животински и млечни продукти. Например – сиренето, млякото, маслото, и кашкавала ги очакват 25% мита при вноса им в САЩ. Освен това същата мярка ще бъде приложена и към свинското, което е различно от шунка, например всички салами. 25% мита ще има и за българските череши, праскови и плодови сокове.

През 2018 година български фирми са изнесли над 160 тона млечни продукти за САЩ, показва справка на сайта Агроклуб.бг. Страната ни изнася основно бяло саламурено сирене и доста по-малко количество кашкавал. Спрямо глобалния внос на млечни продукти в Америка обаче, българският дял се равнява на едва 0,18%.

Голям удар ще понесат шотландските и ирландските дестилерии, защото, според документа, администрацията на Доналд Тръмп смята да наложи 25% мита върху вноса на едномалцовото уиски. Освен това, допълнителни тежести ще има за вноса на самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания – 10%.

25% мито ще има върху кафе и кафемашини от Германия, 25% върху сирената, маслините и замразеното месо от Германия, Испания и Великобритания.

Общата сума на налозите върху европейския внос се очаква да достигне около 7,5 млрд. долара, колкото е реалното позволение от Световната търговска организация. Наказанието е най-голямото налагано някога от арбитър на Организацията.