България взима медицински хеликоптер на лизинг

Актуални новини
11:06 - 25 Юли 2022
2356
България взима медицински хеликоптер на лизинг

Държавата създава дружеството "Хелимед Сървисис", което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух - това обяви в ефира на "Нова телевизия" ръководителят на спешната въздушна помощ, Георги Гвоздейков. Той подчерта, че проектът касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката. Миналата седмица той напусна депутатското си място от парламентарната група на "Продължаваме промяната". Той беше и зам.-председател на транспортната комисия в парламента.

Гвоздейков каза, че до ноември един медицински хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството и да бъде обучен персонал. "Тъй като, за да бъде лицензирано дружеството, трябва да притежава необходимото въздухоплавателно средство", обясни той.

Министерството на здравеопазването вече обяви обществена поръчка за купуване на шест хеликоптера, оборудвани с апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Ще участват производители от Европа и света. Парите са осигурени, предстои да се изградят шест оперативни бази. "Разчитам на професионалисти - пилоти, инженери, лекари, финансисти", каза Гвоздейков.

"Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента. Принципал е Министерството на транспорта, а собственик на капитала е държавата. Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа.

Спрели сме се на три възможни варианта в България: достъп на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип - с линейка. Следва транспортиране до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници", обясни още Гвоздейков.