Българка отива на световно по танци на пилон (СНИМКИ)

Спорт
21:25 - 12 Ноември 2019
4154
Българка отива на световно по танци на пилон (СНИМКИ)

33-годишната Валерия Стефанова от Велико Търново ще участва в края на ноември в Международен шампионат по танци на пилон (пол денс) в САЩ. Нашенката ще се състезава с още 25 танцьорки от Испания, Колумбия, Бразилия, Италия, Русия и други, пише borbabg.com.

Ако се класира сред първите три, това ще й даде възможност да участва в професионални съревнования. Подготовката на болярката за надпреварата вече е към своя край след 9 месеца неуморни тренировки.

Валерия започва да се занимава с пол денс преди пет години. Семейството й трудно възприело това нейно хоби, защото не било запознато с танците на пилон като спорт, а ги свързвало с еротичните представления в мъжки барове. Най-голяма подкрепа обаче неочаквано получила от своя съпруг.

„Продължих да тренирам дори по време на бременността. Благодарение на това наддадох само осем килограма и след това ми беше лесно да си върна предишната форма. За мен пол денс е не просто спорт, а и изкуство. Въпреки това българите все още го възприемат по различен начин и им е трудно да се отърсят от остарелите стереотипи“, сподели търновката.

Тя разказа, че преди да се насочи към пол денс, ходела на фитнес, но това не било достатъчно атрактивно за нея. Случайно видяла по телевизията репортаж за танците на пилон и веднага решила, че ще паснат на темперамента й.

„Пол денс тренира едновременно цялото тяло, както и отделни мускулни групи, които не могат да бъдат развити при стандартни фитнес упражнения. Съчетава аеробика, гимнастика, развива грация, женственост и подобрява вестибуларния апарат. Иначе единствената прилика между пол денс и стриптийза е наличието на пилон“, обясни тя.

Миналата година търновката направила своя дебют в състезание в Малага, Испания. Представила авторска хореография, а журито я класирало на второ място. Това й дало шанса да участва в шампионата в Маями. Веднага след спечелването на сребърен медал започнала да се подготвя за новото предизвикателство. Увеличила тренировките от три на пет пъти седмично и променила хранителното си меню.

„Денят за мен започва в 5 часа сутринта. Тогава готвя за всичките ми хранения, тъй като почти постоянно съм в движение. Нося храната в кутии с мен и не се притеснявам, че няма да има какво да хапвам, докато съм навън. Залагам основно на месо, риба, зеленчуци, киноа, елда и плодове. Смятам обаче, че без значение дали човек се занимава толкова активно със спорт, трябва да се храни по този здравословен начин“, коментира Валерия.

В края на следващата седмица тя и съпругът й ще отпътуват за САЩ, тъй като са решили да си подарят екскурзия преди състезанието в Маями. Валерия е убедена, че ще успее да се класира в челната тройка и ще развее победоносно българския флаг.