Българка в Испания пред Lupa.bg: Отвлякоха децата ми от училище

Общество
17:30 - 30 Ноември 2021
7958
Българка в Испания пред Lupa.bg: Отвлякоха децата ми от училище

Марина Христова, която живее от години в Испания, твърди пред Lupa.bg, че социалните служби са взели децата й, защото обитавала махала в Гандия пълна с роми. Те я принудили да потърси апартамент в по-реномиран квартал на града, като за това й обещали финансова помощ. Такава обаче не получила.

Децата на Марина - Елена (11 г.) и Татяна (6 г.) - били взети от социалната служителка Мария Родриго от училище с полиция и закарани в дом във Валенсия. Това е станало през 2019 г., като от тогава до сега социалните не позволяват на жената да види децата си. Тя не знае дали са добре, как се грижат за тях, как понасят раздялата с майка им. Вместо това й били връчени документи за осиновяване на хлапетата. Жената не се съгласила децата й да растат в чужд дом и отказала да ги разпише. Именно затова нейният подпис бил подправен, твърди Марина.

„Вече 2 години минаха, откакто не съм виждала момичетата. Търсих срещи с директорката на социалния център, в който ги настаниха, но тя се криеше. Обърнах се за помощ към кмета на града, както и към местното адвокатско дружество. Всички обаче ме уверяваха, че нищо не може да се направи“, разказва жената.

Марина живее от много години в Испания и е категорична, че не е практика на властите там да разделят децата от техните родители. Тя отглежда рожбите си с помощта на майка си Татяна. Двете жени успяват да задоволят техните потребности – да ги нахранят, облекат и да ги образоват.

Снимката е илюстративна