Българската морска сол изчезна от магазините

Качеството на родната сол е безспорно, но по-ниската цена на вносната е причина търговците да я предпочитат

Икономика
21:15 - 18 Октомври 2024
3214
Българската морска сол изчезна от магазините

Българската морска сол изчезна от магазините, алармираха потребители. Проверка на агенция Булфото установи, че в хранителните магазини се предлага сол от Египет, Израел, Йордания Турция, Тунис и др. – пакетирани в България, а тази добивана в Атанасовското езеро в Бургас липсва. Вносната сол отстъпва по качество от тази добивана в Черноморски солници АД (Атанасовско езеро).

Рядко клиентите попадат на родното производство. Черноморски солници АД не е дистрибутор, а дружеството е с адрес на управление в Пловдив - добив на сол и луга. Солта от Атанасовското езеро се пакетира също там. Ниската цена на вносната продукция от сол е в основата за доминирането й на пазара у нас. Черноморски солници АД е единственият производител на българска морска сол в страната ни и произвежда достатъчно продукция. Предлага широка гама от асортимент, отговарящи на всякакво търсене. Едра кристална сол, мляна трапезна сол в чували, стекове и кутии.

Всички продукти, които предлагат имат сертификати и удостоверения за качество, както и спецификации с подробно описание за съдържание. Продуктите на Черноморски солници АД не съдържат алергени, цитирани в Европейската Директива 2006/l 42 ЕО.

Солните кристали са минерални образувания, които се образуват в солници и езера, където водата се изпарява под въздействието на слънцето. Не съдържат оцветители, антислепващи агенти и добавки третирани с йонизиращи лъчи с цел консервиране. Безспорно е качеството на родната сол, но по-ниската цена на вносната е причина търговците да я предпочитат.

Цената на едро на трапезната сол от Черноморските солници е около 80 ст., в търговската мрежа може да се намери на цена до 1,20 лв.., едрата морска с цена 95 ст. Така, че интересът на търговците определя наличието по магазините на по-евтината сол, а не на по-полезната българска сол. Сега е времето за приготвяне на киселото зеле и туршии и добре потребителите да търсят по-полезната българска сол.