Българската "Чесна" пламнала при удара , останките разхвърляни на 2 км (ОБЗОР)

Македонски вестник обяви загиналия за приятел на премиера Борисов

Общество
07:36 - 03 Април 2019
2285
Българската "Чесна" пламнала при удара, останките разхвърляни на 2 км (ОБЗОР)

Македонските власти откриха телата на 49-годишният бизнесмен Георги Бошнаков, 47-годишната му съпруга Калина Корнажева - Бошнакова и двете им дъщери - Гергана и Биляна, които загинаха вчера при падането на самолет „Чесна” П210Н на 80 км от Скопие. Непристъпният терен и лошите атмосферни условия отложиха прибирането на останките за днес.

Според шефа на македонското въздухоплаване Николче Тасески самолетът се е запалил при падането, а парчета от разбитата машина се забелязват от въздуха на повече от 2 километра от трагедията.

Българският вътрешен министър Младен Маринов предложи на македонския си колега Оливер Спасовски в операцията по прибирането на телата да се включат български хеликоптери, но получи любезен отказ.

Машината е летяла от Охрид за София. Георги Бошнаков е инженер, бизнесмен, образованието си е завършил в България и Германия, занимава се с рециклиране на отпадъци, има няколко фирми, а флагманът сред тях е "Чистота Балкани".

Българският експерт по самолетни катастрофи Христо Христов, шеф на разследващото авиационни произшествия звено към Министерството на транспорта, ще се включи в разследването на трагедията. Той обясни, че при подобни инциденти се разследва подготовката на пилота, метеорологичната обстановка, техническата изправност на самолета и здравословното състояние.

„Според информацията, която имам, времето е било много неподходящо за този полет. Той е по правата на визуалните полети, което е създало проблем за заобикаляне на облачна маса и това е довело до събитието. Самолетите от този клас нямат черни кутии”, беше първото изявление на Христов.

Пилотът е притежавал български лиценз за правоспособност, обяви директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев. „На всички малки самолети и най-малкото подухване оказва влияние. Може би това е причината, но към момента все още нищо не можем да кажем. Цялото досие ще бъде прегледано утре (днес - бел. ред.)”, каза той.

Самолетът „Чесна П210 Н” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на Чесна е започнало през далечната 1978 година, като до 83-та година са направени общо 834 бройки. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

Изключително конфузна ситуация се получи, след като македонският в. "Вечер" обяви загиналия Георги Бошнаков за държавен служител, близък до премиера Бойко Борисов. Според изданието ставало въпрос за бившия директор на Информационни технологии в Агенцията по вписванията. Компютърният спец със същото име и фамилия като трагично загиналия бизнесмен бързо успокои близки и познати в социалните мрежи, че е жив и здрав.