Български център в Москва с 1 милион лева бюджет остана без служители

Звеното под шапката на икономическия министър няма директор от април

Свят
17:10 - 08 Август 2022
4688
Български център в Москва с 1 милион лева бюджет остана без служители

Малко известният Център на промишлеността на Република България в Москва е останал без служители, информират запознати с фактическото му състояние след обявлението на външното министерство на Русия, че гони общо 14 наши дипломати и технически състав от столицата в края на миналата седмица. 

Любипитната подробност обаче е, че центърът, който се ръководи от Министерството на икономиката, продължава да функционира като разпоредител на бюджетни средства, въпреки това. А и въпреки че от края на април е без директор. Георги Радулов, който бе назначен на поста от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков, е бил освободен от наследничката му Корнелия Нинова. 


Радулов пое центъра след внезапната смърт на предшественика си Любомир Николов 

Бюджетът на центъра е впечатляващ - от над 1 милион лева, в които се включва управлението на дипломатическия блок с над 200 апартамента, внушително административно здание, няколко автомобила и определен щат заедно с директорския от 11 души.

В момента не е ясно каква е числеността им, но според запознати де факто и последният управляващ звеното - главният му секретар, напуска Русия. 

Интересен е фактът, че в деня, в който президентът Владимир Путин поде инвазията в Украйна - 24 февруари т.г., шефът на промишления център е започнал ударно сключване на договори за застраховане на материалните активи.

Въпреки че надлежно са били пуснати обществени поръчки, единствената участвала и впоследствие спечелилата по всички обособени позиции е... "Армеец" чрез нейния клон в Москва.

Сумите са впечатляващи - половин милион лева за охрана на сградите и колите, плюс отделно над 50 бона за застраховки. Центърът разполага с мицубиши, една "баничарка", един миниван и... трактор "Беларус". И сградата, в която се помещава и неделното българско училище, и дипломатическият блок са застраховани за по 2,5 милиарда рубли (около 40 милиона евро - б.р.), като всички полици са сключени между 23 и 25 февруари. 

Дружеството "Армеец" пък е представлявано от юриста Николай Алеков Николов, който практикува и у нас, и в Москва, става ясно още от документацията на центъра. По информация на нашите източници обаче РФ има определено изискване за застраховките в страната, издадени от конкретни компании, включително за физически лица при пътувания.  

ЦПРБ в Москва е пуснат в екплоатация през 1985 г въз основата на Спогодба между правителството на Република България и правителството на СССР за сътрудничество по по-нататъшното подобряване техническото обслужване на машините, съоръженията и уредите, доставяни във взаимната търговия.