Български евреи скочиха на Ангел Джамбазки: Той проповядва насилие!

Депутатът поддържа всички анти-гей, антиромски, анти-мигрантски и ултранационалистически събития, изпълнени с насилие

Новини
12:35 - 20 Май 2019
5255
Български евреи скочиха на Ангел Джамбазки: Той проповядва насилие!

Еврейска организация в България протестира срещу сътрудничеството на еврейски организации с депутат в Европейския парламент – националист.

В писмо, изпратено миналия понеделник от софийската ложа на еврейската организация “Б’ней Б’рит”, председателят на ложата Соломон Бали укори центъра “Симон Визентал” за сътрудничеството му с Ангел Джамбазки от ВМРО, който е член на групата на Групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент (ЕП).

Предишната седмица Джамбазки беше домакин, заедно с центъра “Визентал” и Европейската Еврейска асоциация, на конференция в ЕП за антисемитизма на Хамас.

Шимон Самуелс, директор по международните отношения в Центъра, каза, че срещата е била част от серия събития за антисемитизма на Хамас във всяка европейска страна, чийто парламент е гласувал за признаването на Палестина за държава по-рано тази година.

“Може да видите, че Джамбазки поддържа всички анти-гей, антиромски, анти-мигрантски и ултранационалистически събития, изпълнени с насилие”, написа Соломон Бали.

“Нелепо е да виждаме еврейски организации, които дават легитимност на такъв евродепутат”, допълни той.

Висш представител на “Шалом”, най-голямата организация на българските евреи, се противопостави на квалификациите на Бали за Ангел Джамбазки. Той предпочете да се изкаже анонимно с аргумента, че не е оторизиран да говори от името на организацията: “Джамбазки е националист и партията му има проблеми с ромите, но нищо не може да попречи на сътрудничеството с него, или с почти никой друг политик.”

Говорителят на “Шалом” каза пред Еврейската телеграфна агенция, че организацията е отворена за сътрудничество с всички партии, включително ВМРО, с изключение на крайнодясната “Атака”.

Джамбазки отрече твърденията на Бали. В отговор на писмото на председателя на софийската ложа на “Б’ней Б’рит” председателят на Европейската еврейска Асоциация написа, че евродепутатът от ВМРО е “поддръжник на борбата срещу антисемитизма в Европа, както и съпричастен към проблемите, засягащи еврейските общности в Европа”.

“Партията му е мейнстрийм дясна организация”, допълниха от Асоциацията.

Преди година британският евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Катрин Биърдър протестира срещу решението на Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП да приеме за свой член Ангел Джамбазки.

„Обществеността заслужава обяснение защо консерваторите в европарламента са се съгласили да делят една трибуна с тази разколна и омразна личност, която е толкова далеч от британските ценности на толерантност и състрадание“, каза тя пред британското ЛГБТ издание PinkNews.

„Въпреки името си, този човек очевидно не е ангел. Всъщност, като се обединяват с толкова открито расистки и хомофобски политик, торите танцуват с дявола“, добави Биърдър.

Това стана, след като в интервюто пред сайта One Europe Ангел Джамбазки нарече победителя в миналогодишната „Евровизия“ Кончита Вурст „брадато същество“ и „генно модифициран организъм“, а победата – „много опасна тенденция“ на разрушаване на европейската „ценностна система“. В същото интервю Джамбазки не пропусна да повдигне и „циганския въпрос“.