Български пощи получават допълнителните 50 млн. лева в капитала си

Общество
16:53 - 17 Септември 2024
741
Български пощи получават допълнителните 50 млн. лева в капитала си

Служебният министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за предвиденото увеличение на капитала на "Български пощи" с 50 млн. лева, съобщиха от ресорното министерство.

От ведомството изтъкват, че мярката е от съществено значение за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на националния пощенски оператор. От Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) уверяват, че увеличаването на капитала "Български пощи" изважда държавното дружество затруднено положение и ще му даде възможност да получава от държавния бюджет средства за действително доказаните разходи за изпълнението на възложените му универсална пощенска услуга и изплащане на пенсии чрез пощенски станции.

Според МТС получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от Пощите ще допринесе и за чувствително повишаване качеството на предоставяните услуги и за подобряване на условията на труд на служителите.

От министерството посочват, че ефективното увеличаване на капитала на "Български пощи" ЕАД също така е гаранция за разширяване на възможностите за финансиране чрез кредити, които съответстват на обичайните пазарни принципи. Вече се провеждат преговори с Българската банка за развитие (ББР) за облигационен заем и осигуряването на дългосрочно финансиране на компанията.

За гарантиране на изпълнението на универсалната пощенска услуга в периода на изпълнение на Плана за преструктуриране, в Народното събрание е внесен проект за промени в Закона за пощенските услуги.

Предвижда се срокът на възлагане на задължението за изпълнение на универсалната пощенска услуга да е до 2030 г.

С това се цели да се гарантира правото на всеки гражданин, независимо от неговия социален статус, покупателна способност и географско местоположение, на достъп до минимален пакет от услуги с определено качество и на достъпна цена. В законопроекта се предвижда дружеството да има право да получава пълен размер на компенсацията.