Българските евреи искат площад "Народно събрание" да носи името на Димитър Пешев

"Шалом" предлага политикът да бъде обявен посмъртно за поченен гражданин на София

Политика
14:19 - 26 Юни 2024
2940
Българските евреи искат площад "Народно събрание" да носи името на Димитър Пешев

Организацията на евреите в България “Шалом” предлага един от спасителите на българските евреи - Димитър Пешев да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на София, както и  площад "Народно събрание" или на близък до него площад да бъде преименуван на името на бившия подпредседател на парламента. Предложението е изпратено от шефа на "Шалом" Александър Оскар до кмета на София Васил Терзиев и до председателя на СОС Цветомир Петров.

"Днес отбелязваме 130 години от рождението на Димитър Пешев. Той е една от най-светлите фигури в българската история, чийто живот и дела оставят ярка диря в паметта на нашия народ. Неговата смелост и решителност в един от най-тежките моменти на Втората световна война спасяват живота на хиляди български евреи и са еталон за човешко
достойнство и морал.

Димитър Пешев не е само изключителен държавник, но и пример за гражданска доблест и човечност. Неговата безкористна отдаденост на принципите на справедливостта и морала го правят достоен за най-високото признание от нашето общество", пише в писмото на "Шалом".

Паметникът на Димитър Пешев в София се намира в градинката до храма "Св. Георги Победоносец"

По повод на 130-та годишнината от рождението на Димитър Пешев, Организация на евреите в България „Шалом“ предлага следните инициативи:

1. Обявяване на Димитър Пешев за почетен гражданин на град София посмъртно.

2. Преместване на паметника на Димитър Пешев в близост до Народното събрание.

3. Преименуване на площад Народно събрание или на близък до него площад на името
на Димитър Пешев.

Убедени сме, че тези предложения ще допринесат за утвърждаването на историческата памет и за отдаване на заслужено признание на Димитър Пешев.

Надяваме се, че Столична община ще подкрепи нашите инициативи и ще предприеме необходимите действия за тяхното осъществяване", се казва в писмото, подписано от Александър Оскар.

Димитър Пешев е политикът, останал в историята на България с това, че като зам.-председател на Народното събрание през 1943 г. се противопоставя публично на депортацията на близо 50 000 български евреи в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.