Българският кораб Рожен ще мине първи по зърнения коридор от Одеса

Актуални новини
15:53 - 28 Юли 2022
1829
Българският кораб Рожен ще мине първи по зърнения коридор от Одеса

Българският кораб за насипни товари (сухогруз) „Рожен“ ще е първият плавателен съд, който ще премине по зърнения коридор от Черноморск до контролния пункт в акваторията на Черно море в близост до румънското пристанище Сулина, съобщи специализираното издание Ukrainian Shiping Magazine.

Сухогрузът на българската компания „Параходство Български морски флот“ АД е пристигнал в Украйна още през зимата и на 21 февруари е влязъл в пристанището на Черноморск. „Трансбалктерминал“ е трябвало да го натовари тогава с експортно зърно.

Войната променила първоначалните планове на компанията и моторен кораб „Рожен“ се оказал блокиран в украински води.

Едва след два месеца през април корабособственикът успя да направи ротация на екипажа. По време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски премиерът Кирил Петков беше заявил, че Украйна има план за извеждане на кораба от Черноморск, но това не се случи.

Сега, по информация на USM „Рожен“ е получил възможност да напусне Черноморск и да стане първопроходец на зърнения коридор, организиран благодарение на Истанбулското съглашение. Според портала корабът е натоварен с 40 хиляди тона царевица. Първоначалната дестинация е била в Испания, но сега според сайта за проследяване на плавателни съдове MarineTraffic сухогрузът ще плава до Великобритания. 

Хидрографската станция Одеса – Навтекс определи координатите на маршрутите за съдовете зърновози, които ще излизат от украинските пристанища в посока Турция. Коридорите ще работят всеки ден от 6:00 до 20:00 часа по Киевско време. Плавателните съдове ще напускат пристанищата и ще продължат по коридора само водени от украински буксир.