Българско кино и срещи с режисьори в новото арт пространство в София Pop-up Cineplex

“Привързаният балон” на Бинка Желязкова и "Февруари" на Камен Калев откриват алтернативния кинопрегред на 24 май

Култура
21:13 - 21 Май 2024
4978
Българско кино и срещи с режисьори в новото арт пространство в София Pop-up Cineplex

Новото арт пространство в София Pop-up Cineplex, известно и като "Блатото" ще представи Алтернативен кинопреглед с над 75 часа съвременно българско игрално, документално и анимационно кино с висока художествена стойност и без ограничения в жанровете и формите. Зрителите ще може да видят филми на режисьори като Камен Калев, Андрей Паунов, Драгомир Шолев, Светослав Драганов, Илиян Метев, Ралица Петрова, Тонислав Христов, Весела Данчева, Иван Богданов, Ася Кованова и Андрей Кулев, както и да се срещнат с някои от тях.

Pop-up Cineplex ще представи програмата Pop-up Cineplex - АЛТЕРНАТИВЕН КИНОПРЕГЛЕД между 24 и 31 май в три специално адаптирани пространства. Към съвременната филмова селекция е отредено почетно място за реставрираните копия на две кинокласики от миналия век “Привързаният балон” на Бинка Желязкова и “Парчета любов” на Иван Черкелов.


Програма с вход свободен, която ще продължи и в началото на юни,  “Срещи със съвременното българско кино”, включва иновативен формат с дискусии на живо, в които режисьорите Камен Калев, Андрей Паунов и Светослав Драганов ще анализират филмите си по време на специални прожекции.

Каним публиката в нашето пространство да се потопи в ритмите на съпътстващите музикални събития. Подобно на филмовата селекция, ще има и музика в различни жанрове, вариращи от класика, през джаз до алтернативни електронни композиции, споделят организаторите.

Алтернативният синеплекс е разположен в индустриален микрорайон в сърцето на града на булевард “Тотлебен” 34 и е дестинация за неконвенционални прожекции и културни събития, които ще обединят различни изкуства, автори и публики, и отварят възможност за свободен диалог.

Pop-up Cineplex се реализира от Еquipaж с подкрепата на Националния филмов център, Програма “Култура” на Столична община и с любезното съдействие на различни партньори.

POP-UP CINEPLEX // АЛТЕРНАТИВЕН КИНОПРЕГЛЕД се открива на 24 май с две безплатни прожекции. От 18:30 часа е прожекцията на филма на Камен Калев "Февруари", с която се открива програмата "Срещи със съвременното българско кино", а от 20 часа започва легендарният филм на режисьора Бинка Желязкова по текста на Йордан Радичков "Привързаният балон" с реставрираната му версия. 


Зад Equipaж стоят няколко кинематографисти ентусиасти – Иван Чертов, Кирил Паликарски, Борис Митрев и Константин Василев, към които се присъединяват режисьорът Андрей Паунов и сценаристката Катерина Ламбринова. Те организират Pop-up Cineplex заедно с артистите от “Работилница Пункт“.

ДНЕВЕН БИЛЕТ: 18 лв .

БИЛЕТ ЗА ДВА ДНИ: 30 лв. - https://epaygo.bg

БИЛЕТ ЗА ВСИЧКИ ДНИ: 60 лв. - https://epaygo.bg

Ето и програмата на Алтернативния кинопреглед по дни и часове: