Бареков: Има ли Джамбазки диплома по право?

Актуални новини
13:11 - 08 Май 2019
14448
Бареков: Има ли Джамбазки диплома по право?

„Има ли Ангел Джамбазки диплома за завършено юридическо образование? Ако да, откога и да обясни как пет години правораздава в Европейския парламент в комисията LIBE и участва в отнемането на поне 20 депутатски имунитета?! Скандалът е огромен и ще опетни България”.

Това обяви ексклузивно пред Lupa.bg евродепутатът Николай Бареков. По думите му на 3 май неговият колега от телевизионния ефир Димитър Байрактаров е подал официално питане до Министерството на правосъдието кога Ангел Джамбазки е получил юридическа правоспособност и дипломата си за юрист. Заявлението е заведено под №95-00-48/03.05.2019 г.

„Скандалът е огромен, защото имаме информация, че Джамбазки се е дипломирал като юрист две години след като е станал член на Европейския парламент. Сега е на 40 години, т.е., дипломирал се е на 37. От първия ден в ЕП обаче отпреди пет години е член на правната комисия на Европарламента – LIBE, със средно образование! Това е голям срам за България и ще доведе до непредвидими последствия”, отсече Николай Бареков.

„Трябва да призная, че и аз имам вина, защото му се доверих. Аз мислех, че е историк, а той ми каза, че има юридическо образование. Питам го: „Диплома имаш ли”, Джамбазки отвърна „Спокойно, имам”. Обаче винаги е смутолевял тая тема, никога не я е повдигал. Същият Джамбазки отиде преди два месеца в Нова телевизия, за да каже, че аз, Николай Бареков, съм бил заплаха за образованието на българските деца, при положение, че съм магистър по литературознание, дипломиран в Пловдивския университет преди 25 години!”, учуден е евродепутатът.

Питането до правосъдното министерство е с дата 3 май

„От два месеца задаваме този въпрос на Джамбазки, за мен е много притеснително, защото аз го лансирах в групата на консерваторите. Напълно възможно е кадърът на ВМРО да е укрил от нас информацията, че влиза в Европарламента със средно образование. Заявявам твърдо, че във всички предизборни срещи отпреди петилетка на въпроса на симпатизантите ни какво е завършил, защото тогава хората не го познаваха, той отговаряше, че има висше образование, но никога не каза какво точно и къде е завършил”, подчерта журналистът.

И аз имам вина за казуса „Джамбазки“ - доверих му се, не крие Николай Бареков

По думите му е възможно Джамбазки да е завършил семестриално, но да не е взел държавните изпити и реално да няма получил диплома. „Всичко това ще научим от отговора на правосъдното министерство, който се надявам да дойде максимално бързо, за да изчистим този болезнен въпрос”, поясни Николай Бареков.

„Големият проблем, който се очертава, е, че Ангел Джамбазки беше член на комисията LIBE, която се занимава с всички правни въпроси на Европейския парламент и с човешките права. На практика всеки доклад минава през тази комисия и тя определя дали конкретният доклад на даден евродепутат отговаря на правилата на ЕП и ЕС. Сега ще се окаже, че 2/3 от докладите, които са минали през LIBE и по които Ангел Джамбазки е гласувал, са невалидни! И по-страшно има – протежето на Каракачанов пишеше доклади за сваляне на имунитети на между 20 и 30 евродепутати – т.е., примерно главният прокурор на Гърция иска имунитета на даден депутат, Джамбазки подготвя доклада. Сега всеки член на ЕП, останал без имунитет заради нашия „експерт”, може да оспорва решението, защото излиза, че човек без диплома по право решава съдбата му!”, отсече Бареков.

„Искам да попитам и нещо друго много важно – как Ангел Джамбазки е завършил своето висше образование, докато е бил евродепутат? Преди дипломирането всеки полага 6-месечен стаж в съда и прокуратурата, аз лично се учудвам той да е стажувал у нас и никой да не е разбрал? Има една хипотеза, която решава уравнението, но звучи страшно – възможно е той да не е бил в съда и прокуратурата и само формално да е получил подпис, че е ходил на стаж. Може да се проверят датите на стажа и да се види дали през това време не е бил в Брюксел”, предложи тв водещият.

„Уверявам читателите на Lupa.bg, че Джамбазки не е пропускал нито един понеделник или петък в Европарламента, защото трябваше да си получи прословутите 300 евро на ден. Ангел Джамбазки живееше в апартамент под наем, който струваше под €1000 на месец, но ЕП му даваше по 300 всеки ден. Оттук идват и натрупванията в банковата му сметка. Простата сметка е ясна – на седмица Джамбазки получава 1500 евро режийни, а наемът му е около 900 заедно с консумативите. За три дни си плаща жилището и останалите три седмици и половина е на печалба”, разкри още екс водещият на Би Ти Ви.

„Казвал съм му много пъти: Ангеле, тия пари не ги дръж в теб, връщай ги обратно на хората, намери си някакви благотворителни инициативи, дарявай ги”. Той първо обеща, че ще дарява. Обаче, като му гледам банковата сметка, не виждам да е дал и евро за благотворителност”, заключи Бареков.