Баща и син отиват в затвора за 10 години за смъртта на свой съселянин

Двамата мъже удавили в кладенец комшията си

Общество
17:04 - 26 Януари 2023
1659
Баща и син отиват в затвора за 10 години за смъртта на свой съселянин

Върховният касационен съд потвърди присъда на Окръжния съд в Търговище по дело за убийство, извършено от баща и син на свой съселянин, съобщават от съда в Търговище.

Присъдата – "лишаване от свобода" за срок от 10 години и шест месеца за Б. А. (77- годишен) и 10 години за М. И. (45-годишен) при първоначален "строг" режим, е за това, че в съучастие на 20 юли 2019 г. в търговищкото село Давидово, умишлено са умъртвили Д. Д. (54- годишен) от същото село.

Апелативен съд – Варна потвърди осъдителната присъда, а след това и Върховният касационен съд. По отношение на гражданския иск осъдителната част търпи промяна: въззивната инстанция измени частично присъдата на Окръжен съд – Търговище, като отхвърли предявения граждански иск и отмени присъденото обезщетение за причинени неимуществени вреди на гражданския ищец - брат на починалия. ВКС я изменя, като присъжда 20 хил. лв., вместо присъдените от съда в Търговище 30 хил. лв.

Жертвата Д. Д. обитавал фургон в парцел, съседен на къщата на подсъдимите. Отношенията им не били добри. От имота на Б. А. и М. И. изчезвали вещи и те поставили камери за наблюдение. На два пъти обвинили Д. Д. за липсващото имущество. На 20 юли пострадалият се почерпил с алкохол в заведение. При прибирането си паднал до намиращия се в имота кладенец и заспал. Около 21 часа подсъдимите хвърлили мъжа в кладенеца. Тялото било открито от негови познати след няколко дни. Съдебномедицинската експертиза сочи удавянето като причина за смъртта. Във фазата на досъдебното производство М. И. направил самопризнания.