Батето е преспал с над 1000 жени

Легенди
08:00 - 27 Юли 2019
41010
Батето е преспал с над 1000 жени

„Доброто прекарване е винаги там, където съм. Скучно ми е там, където ме няма”, казваше без капка скромност Иван Славков. Плейбой, червен принц, зет на Тато, Човека-телевизия. Такива характеристики често може да бъдат чути за Батето. Лафовете извираха един след друг от устата му кой от кой по-цветист. Имаше мнение по всички въпроси, независимо дали се отнасят до спорта, политиката, културата, бизнеса или геополитиката. Обявяваха го за нахален циник, а той твърдеше, че просто се забавлява. Животът му бе от „Осанна” до „Разпни го”, макар да бе далеч от какъвто и да било библейски образ и нищо човешко не му бе чуждо.

„Аз съм доволен от всичко в живота си. Включително и от това, че лежах в затвора”, казваше той. Носеше му се славата, че е преспал с повече от 1000 дами и че няма служителка от БНТ, която да не е минала през кревата на красивия зет на генералния секретар на ЦК на БКП. Батето обаче приемаше с усмивка и с типичното си чувство за хумор подобни легенди.

„Не аз се ожених по сметка за Людмила Живкова, а тя за мен, за да получи софийско жителство – нали баща й е от Правец”, така зевзекът отговаряше на подмятанията, че бракът му с дъщерята на Тодор Живков е брак по сметка и че се е издигнал, благодарение на факта, че е рода с Първия. „Лично на мен бракът ми харесва. Аз съм се женил три пъти”, отсече той в мемоарите си, озаглавени чисто и просто „Батето”.

Славков живее Людмила Живкова 13 години


„Иван Славков можеше и да пие цяла нощ, но в 9 часа сутрин беше на работа в телевизията и ако някой закъснееше, го питаше защо не идва навреме. Сега за хора като него или не се пише, или се оплюват. Батето пиел... Аз пък питам - да не би да е пиел сам? Говори се за ходенето му по жени, но никой не казва за тези жени, че те са ходили по мъже”, защити го някогашният генерален директор на БНТ Павел Писарев, с когото дълги години работеха заедно. Животът на Славков бе шарен, изпълнен с множество криволичения.

Почти няма сфера, в която да не е работил. По професия е инженер, завършва специалност „Двигатели с вътрешно горене” във ВМЕИ, спортува водна топка, състезател е в ЦСКА и „Академик” (София), играе в националния отбор, работи като журналист във вестниците „Труд” и „Работническо дело”, бил е генерален директор на БНТ, председател на Българския олимпийски комитет (БОК), член на Международния олимпийски комитет, президент на Футболния ни съюз, шеф на Съюза на филателистите и нумизматите. „Като се връщам назад в спомените - тръгнах от физкултурата, минах през културата и се върнах пак във физкултурата”, обяви лекарският син след получаването на титлата доктор хонорис кауза от Националната спортна академия през 2000 г.

Бившият шеф в Шесто управление на ДС Димитър Иванов дава интересна характеристика на Батето в книгата си „Шести отдел”: „Иван Славков е сред малцината, които попадат и в двете категории - на обруганите и възхваляваните. Любимец е и на две олимпийски богини - на съдбата и на победата. Първата го подхвърля на изпитания, втората му помага да побеждава. Животът му, бурен и противоречив, е неотклонно възходящ. Отношението на обществото към него е без резки колебания, а краят на неволите му винаги е щастлив. Защо? Може би отговорът се крие в нещо, което дори ние от Шести отдел не сме доловили?!”

Иван Славков сам обичаше да разказва за себе си


Дори датите на раждането и смъртта на Иван Славков се преплитат по съдбовен начин. Той се появява на бял свят на 11 май 1940 г., а умира навръх Деня на труда – 1 май 2011 от тежка бронхопневмония. Най-дълго Батето ръководи БОК – от 1982 до 2005 г. Поема поста от легендарния генерал и ездач Владимир Стойчев и го предава на олимпийска шампионка по лека атлетика Стефка Костадинова.

Една от версиите е, че става президент на БОК след като близки до Първия посъветвали Батето след смъртта на съпругата му Людмила Живкова да напусне телевизията. Като компенсация му уреждат да ръководи Олимпийския комитет. След като бе принуден да напусне БОК заради корупционния скандал, в който бе замесено името му, Славков подкрепя Костадинова за свой заместник и на нея й излиза прякора „Каката”. В тв интервю с проф. Юлиан Вучков представя така лекоатлетката: „Това е Стефка Костадинова … Тя веднъж си забрави сутиена вкъщи”.

С легендарния кубински лидер Фидел Кастро

 

Като шеф на БОК Батето пробва да прокара кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 и 1994 г. Плановете, инициирани от Иван Славков през 1985-86 г., са грандиозни и той хвърля немалко усилия и държавни пари, за да лобира по света в полза на България. Олимпийският шеф смята, че евентуално домакинство ще влее в страната милиарди долари и столицата ще изгради супер модерни лифтове, съоръжения, пътища и хотели, които ще приютят хилядите спортисти и гости.

Предвиждало се е изграждането на цял национален център за зимни спортове с леден стадион плюс няколко зимни спортни обекта. Олимпийското село е трябвало да бъде разположено в квартал „Малинова долина”. На „Алеко” се е предвиждало да е алпийският център, който трябвало да включва писти за спускане и супергигантски слалом, както и тренировъчна писта. През 2004 г. София издига кандидатурата си и за Зимната олимпиада през 2014-а, но отново губи.

Генералният директор на БНТ с Тома Томов в студиото на "Панорама"


Иван Славков получава прякора си Батето при една много весела случка. Докато е генерален директор на БНТ, един ден на входа на телевизията пристига негова племенница. Охраната пита момичето къде отива, а смутената девойка отвръща: „При батко”. Милиционерът продължава да пита: „Кой е батко?”. В същия момент Славков се появява от сградата, а момичето се провиква: „Ето го батко”. Леко променен до Батето, прякорът му лепва идеално - така със симпатия го наричат всички. Самият Славков приема това обръщение и не се сърди на никого, дори кръщава книгата си „Батето”.

Когато Иван Славков се жени за Людмила Живкова, стават най-одумваната двойка в София. И двамата вече имат по един брак зад гърба си. Преди червената принцеса, Батето е женен за най-добрата й приятелка Светла Маринова. Бракът им обаче трае едва 17 дни -  Славков остава вдовец през 1966 г., когато самолетът на БГА „Балкан” с полет до Братислава катастрофира и съпругата му загива.

Батето създава „Панорама” с Иван Гарелов


С Людмила попадат в една обща бохемска тайфа. Младият и красив спортист пленява дъщерята на Първия с уникалното си чувство за хумор. На един излет в Драгалевци двамата признават един на друг чувствата си и всичко се развива много бързо. Живкова слага край на брака си с първия си съпруг – инженерът Любомир Стойчев, който е баща на Жени и пристава на Славков. Бившият национален състезател по водна топка по онова време пленява жените с невероятна визия - супер атлетичен, стегнат, красив, самоуверен. С Людмила се женят през 1968-а година, а две години по-късно - през 1970-а, се ражда единственият им син – Тодор Славков.

Бракът им продължава 13 години до смъртта на Людмила през 1981-ва, малко преди тя да навърши 40. За кончината на жена си Батето казва, че няма нищо свръхестествено. „Факт е, че тя катастрофира страшно тежко 7 години преди смъртта си, инцидент, от който я връщат буквално в насипно състояние”, казва той.

Владко Живков, Мара Малеева, Тодор Живков, Людмила, Жени и Иван Славков с малкия Тошко


С типичното си чувство за хумор Славков разказва в книгата си „Батето” как е сключил брак с Людмила. Подписват в Трети райсъвет, а за деня на сватбата им столичната улица „Одрин” е изметена. Самият Първи не присъствал на сватбата. Иван и Людмила просто подписали, а после обядвали заедно. Сватбеното пътешествие е една командировка на Славков в Дания от „Работническо дело”. Понеже трябвало да пътува, той поискал още един билет и казал: „Дай един билет и за жена ми, никой не знае за сватбата ни.” След това живеят известно време в Англия.

„С Людмила живеехме в къщата на едни евреи. Там винаги имаше гости. Не се плащаше нищо. Хладилници, слугини, всичко заредено”, разказва Славков. В Оксфорд Людмила имала малко апартаментче. Батето пък ходел там в събота, за да играе мач.

Много се говори как неизлечимият бохем от Коньовица не е особено верен съпруг и имал куп любовници. Людмила пък била нещастна в брака си и планирала развод. Дори Първия бил наясно със забежките на зет си, тъй като му докладвали от ДС. След като Тато разбрал за неразбориите в семейството обаче, не разрешил на Людмила да подава молба за развод. „Ние даваме пример на целия народ! Вече си разведена един път, а сега искаш да се разведеш отново. Трети път ли ще се ожениш след това?”, надигнал глас Бай Тошо.

Третата съпруга на Батето - Валя и е последната му. Бившата манекенка остава с него до края му. Тя е и голямата му любов, както сам признава плейбоят. Любовната история със съпругата на известния актьор Ники Сотиров започва през 1987-а, но едва тринадесет години по-късно се женят. Разказват, че Батето паднал на колене, за да й поиска ръката – нещо, което никога дотогава не е правил.

Иван и Валя на поредната веселба


Съжителството им е хармонично, за всеобща почуда се разбират перфектно. Валя е винаги редом до Батето и на семейни сбирки, и на купони с приятели с вечната си цигара. Двамата подписват през 2000 г. навръх рождения ден на Батето 11 май. Първоначално нещата не вървят толкова гладко – двамата се джафкат и разделят, после се сдобряват. „Как си ма, пут*о?”, изцепил се по телефона плейбоят от Коньовица след една от караниците, но за зла беда насреща била майката на Валя – дама с аристократични обноски, която буквално онемяла от възмущение.

Стари градски легенди тръбят, че зет №1 е откраднал булката на Ники Сотиров и го оставил с разбито сърце. Мнозина обаче смятат, че Сотиров се правел на умряла лисица за аферата на жена си с Батето, защото се надявал да намаже нещо покрай връзките в цял свят на съперника си. „Това, че съм откраднал Валя, са глупости. Аз я познавах още от малка, тъй като бях близък с баща й. Той беше дипломат в Италия, много фин човек”, обясняваше приживе Иван Славков.

Малък Тошко е наследил чувството за хумор на баща си


Столичната клюка разказва, че любовната искра между двамата пламнала на рожден ден на Ники Сотиров. Други пък мълвят, че Батето се влюбил в бившата манекенка, впечатлен от стройната й фигура, когато се появила в офиса да му иска пари за някакъв бизнес. Неукротимият бохем веднага й взел телефона, а после я поканил на романтична вечеря.

Илюзия е обаче да се твърди, че дипломатската щерка е успяла да промени привичките на закоравелия бохем, страстта му към чашката и гуляите до зори. Вече болен, Батето радваше с типичния си хумор: „Не мога да ходя, но любя жена си всеки ден!”. В едно от последните си интервюта разказва „Тя ме познава добре. Не съм й изневерявал. Аз съм моногамен човек”.

Всички помнят една от последните му лудории на 61-ия му рожден ден, когато направи невиждано шоу. Батето бе заснет как танцува по бели гащи в ресторант „Ловен парк” в Пловдив. Бившият бос на БНТ започнал еротичното си шоу с помощта на съпругата си и две полуголи мадами, а докато мятал дрехите, отговарял на зрителски въпроси от залата. Докато свалял ризата си, призовал: „Гласувайте за мен, гласувайте за Иван Първи от Правешката династия. Какъв е този Симеон Втори, аз съм Първи. После, като спечеля изборите, ще закрия държавата.” Докато говорел, не спирал да отпива от бутилка уиски „Балантайнс” и показвал как се яде банан в джунглата и пеел: „Батето е непоклатим като папата в Рим, като знамето на полка, като чалга в Пирин фолка.”

Христо Стоичков винаги подкрепяше Батето


Вдовицата на Славков не може да забрави как мъжът й написва на лист думите „Обичам те!”, когато вече не можел да говори. И явно е изповядал самата истина, защото заради нея издига къща – палат на „Хан Омуртаг” 32. Любовта на Валя пък ясно виждат сестрите в Правителствена болница, където Батето издъхна на 1 май 2011 г. До последно обаче изнемощелият бохем не губи пиперливото си чувство за хумор. По едно време взел да настоява Валя да извика адвокат. „Защо ти е адвокат, трябва ти лекар?”, недоумявала съпругата му. „Ще се развеждам с теб. Ще си взема по-млада жена”, изцепил се Батето.

„Изплаках очите си за него”, споделя пред близките си последната му жена. Осем години след като остана вдовица, Валя е категорична, че е приключила с мъжете в живота си. Тесният и по-широк кръг около третата съпруга обаче не спира да коментира, че тя добре е осребрила брака си. След като стяга семейните финанси, защото Батето е твърде широкопръст, той й се отблагодарява, като й осигурява собствен бизнес. Твърдят, че днес вдовицата е собственичка на клиники за традиционна и източна медицина и може да живее като царица до края на живота си.

Иван Славков в компанията на славния треньор Димитър Пенев


Владимир Висоцки гостува в България само веднъж – през 1975 г. заедно със своя знаменит театър „Таганка”. Турнето из страната продължава близо 20 дни при невероятен успех. Доста след като спектаклите отшумяват, у нас се издава уникална дългосвиреща плоча с рецитал на Володя, записан при турнето му. Бардът не я дочаква, защото виниловият диск се появява през 1981 г., а Висоцки умира в разгара на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Идеята за албума е на Иван Славков.

„Дойде театърът, а тука се превърна наистина в празник. И тогава решихме да запишем Висоцки в студио. Аз натоварих Янчо Таков (журналист в телевизията по онова време, син на кандидат-члена на Политбюро Пеко Таков, б.ред.) да движи нещата, Той е енергично и много стегнато копеле. В Първо студио на радиото звукозаписът беше фантастичен. Висоцки дойде с още двама с китари. Първата плоча в живота на Висоцки я издаде „Балкантон”, „Автограф” се казваше. Янчо направи дизайна на обложката”, пише Славков в мемоарите си.

Иначе ерата на Батето в БНТ (1972–1982) е известна като „Славната”. Макар да ръководи телевизията във времето на тоталитаризма, неговите колеги твърдят, че им е давал голяма свобода и винаги е заставал зад тях в трудни моменти.

„Нямаше в телевизията човек от пазача на пропуски до най-нагоре - познат или непознат, беден или богат, образован или необразован, мюсюлманин или християнин или будист, на който той да не е помогнал”, спомни си на погребението му журналистката Даниела Кънева. Батето споделя в книгата си, че е опоскал най-сериозните журналисти, много по-умни и талантливи от него, „но началникът бях аз”. По негово време се раждат „Всяка неделя” и „Панорама” – предавания, чийто вдъхновител е именно той.

Шефът на БОК подарява плакет на президента на МОК Хуан Антонио Самаранч


В средата на 70-те години сп. „Шпигел” и други западни медии правят документални разкрития за участие на Славков в продажба на оръжие за терористични групировки в африкански и арабски държави. Официално обаче не следва нищо. След падането на Живков от власт срещу Батето започва съдебно преследване.

По времето на главния прокурор Иван Татарчев, който люто се заканва да тикне олимпийския шеф зад решетките, зетят на Тато е обвинен в незаконно притежание на оръжие и злоупотреба с 14 000 лева. От дома му всъщност е иззета колекция от антични пушки и пистолети, като например този на легендарния мексикански герой Панчо Виля. Батето ги купувал по време на многобройните си задгранични пътувания. Имайки предвид ранга му, нямало никакъв проблем да ги внесе в НРБ. По искане на Татарчев Славков лежи няколко месеца в затвора и му е отнет международният паспорт. От всичко обаче Славков излиза чист и обвиненията срещу него падат едно след друго.

В крайна сметка Батето и Татарчев се прегръщат и стават първи приятели по чашка. Изненадващо за мнозина вече бившият обвинител № 1 отива на 60-ия юбилей на Батето в Бояна, галантно целува ръка на съпругата му Валя и иска прошка за стореното. След края на съдебната сага мъжът на Людмила Живкова обяви, че е бил поръчан от Андрей Луканов, който искал да си разчисти сметките с фамилията Живкови и затова настоявал Батето да бъде осъден и да лежи в затвора.

Иван Татарчев целува ръката на съпругата на Батето Валя на рождения му ден в Бояна


Иван Славков се сбогува с пожизненото си членство в МОК и шефството в БОК след филма на Би Би Си „Да купиш игрите” и последвалия корупционен скандал от 2004-та, в който бе замесено името му. Макар външно да приемаше нещата с усмивка и с голяма доза цинични коментари, истината е, че обвиненията в корупция го разболяха тежко и в крайна сметка го убиха, тъй като от 2008 г. до смъртта си през 2011 г. непрекъснато боледуваше.

Сривът в имунната му система се дължал именно на преживения стрес. Българският член на МОК бе заснет със скрита камера от журналисти на Би Би Си да обсъжда как могат да се купят гласове за кандидатурата на Лондон за домакин на игрите през 2012 г. в съперничество с останалите четири града - Париж, Москва, Мадрид и Ню Йорк. Репортерите се представиха за бизнесмени, които искат да купят гласове с помощта на сръбския лобист с швейцарски паспорт Горан Такач. Единственият представител на МОК, който се е съгласил да приеме подкуп, е Иван Славков. След като историята придоби изключително голяма популярност, Такач публично обяви, че той и Иван Славков умишлено се срещнали с консултантите от Англия, за да разкрият кой се опитва да корумпира членове на МОК.

Според запознати всъщност скандалът е целял отстраняването на противниците на президента на МОК Жак Рог и на хората на предишния шеф на организацията Хуан Антонио Самаранч, оглавил я през 1980-та в Москва и смятан за близък до комунистическите диктатори. Батето става пожизнен член на МОК през 1987 г. след личното застъпване на испанския маркиз. На изборите за нов президент на МОК през 2001 г. Славков обаче гласува за „неправилния” кандидат - за южнокорееца Ким Ун Йонг, а не за белгиеца Жак Рог.