„Дориан” опустошава Бахамите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ураганът нанесе огромни щети върху имуществото и инфраструктурата

Свят
16:30 - 02 Септември 2019
4745
„Дориан” опустошава Бахамите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ураганът „Дориан“ продължава да бушува в северната част на Бахамските острови в понеделник. Това е една от най-силните бури, регистрирана някога в Атлантическия океан. "Дориан" оставя след себе си разрушени домове, изкорубени покриви, изкоренени дървета и съборени електрически стълбове.


Скоростта на силните ветрове намаля леко до 265 км/ч, докато движението на запад се забави в понеделник сутринта местно време до 1,6 км/ч, като метеоролозите предупреждават, че това може да продължи цял ден. Преди това, в неделя, ураганът премина през остров Абако доста по-бързо.


От засегнатите острови имаше малко информация, въпреки че официалните лица очакваха много жители да останат без дом. Повечето хора отидоха в приютите, когато бурята наближи, като туристическите хотели бяха затворени, а жителите укрепиха домовете си.

„Това е опустошително“, заяви Джой Джибрилу, генерален директор на Министерството на туризма и авиацията на Бахамските острови, в неделя следобед. „Нанесени са огромни щети върху имуществото и инфраструктурата. За щастие не се съобщава за загуба на живот“. 


В неделя максималната скорост на ветровете на „Дориан“ достигна 300 км/ч с пориви до 355 км/ч, изравнявайки рекорда на най-мощния атлантически ураган, приземявал се някога. Това се равняваше на урагана от Деня на труда от 1935 г., преди бурите да получават имена. Единствената по-мощна регистрирана буря е ураганът „Алън“ с ветрове от 305 км/ч, макар че тя не се приземи на сушата с тази сила.

Синоптиците заявиха, че най-вероятно „Дориан“ ще започне да се отдръпва от Бахамските острови в ранните часове на вторник и да се извива на североизток успоредно на бреговата линия на САЩ. Все пак се очакваше силната буря да се задържи близо до брега и да предизвика опасност за крайбрежието с опасни ветрове и силен прибой, докато властите предупредиха, че все още може бурята може да стигне до сушата.


Според съвет от понеделник сутринта (американско време) на Националния център за урагани на САЩ в Маями, източно-централното крайбрежие на Флорида може да види „кратко торнадо“ между понеделник следобед и понеделник вечер.