„Галъп”: България иска антиГЕРБ кабинет (ИКОНОГРАФИЯ)

Политика
18:56 - 14 Април 2021
6836
„Галъп”: България иска антиГЕРБ кабинет (ИКОНОГРАФИЯ)

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че е възможно да се състави кабинет.

Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и полза на ГЕРБ.

Това сочи бърз сондаж на "Галъп Интернешънъл Болкан" сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

Като честни възприемат изборите 54.7% от запитаните, а 36.6% са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати, обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното, отбелязват от агенция.

Недоволните от вота обаче надделяват над доволните с 52.8% срещу 43.5 на сто. Недоволни са както симпатизантите на БСП, така и привърженици на "Изправи се! Мутри, вън!", както и на по-малки формации.

Всъщност истински никой не е спечелил, смятат 41.7 процента от анкетираните. За 5.8% са спечелили както ГЕРБ, така и антиГЕРБ политическите сили.

При този изборен резултат е нормален скептицизмът за съставянето на ново правителство. 64.4% казват, че такова няма да има, а 28.1% смятат, че ще се създаде кабинет.

И все пак правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56.2%, а 37.4% биха избрали нови избори. Повторен вот най-вече искат избирателите на "Има такъв народ". Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията за кабинет на ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28.1% са "за", но 68.2% са "против". Привържениците на ГЕРБ, например, подкрепят такова правителство, на тези на ИТН не са съгласни.

Има превес на мнението, че Слави трябва да направи правителство с всички срещу ГЕРБ. 54.4% са "за", а 40.4% - "против".

От "Галъп Интернешънъл" са сондирали и нагласите за нов вот и най-общият извод е, че при скорошни нови избори съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу, смятат от "Галъп".

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27.2%, а ИТН – 23.2%, БСП – 13.8%, ДБ – 12%, ДПС - 10.4%, а "Изправи се! Мутри, вън" ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент, смятат социолозите.

Те обаче отбелязват като съществен фактор значимия дял на колебаещите си за кого да гласуват.

Надделява и мнението на хората, които смятат, че на "Поправителни" избори биха гласували повече хора. 48.4% изразяват такова становище, докато 43.2% мислят, че до урните ще отидат по-малко хора.