„Хамас“: Израелски удар уби 10 палестинци в училище в Газа

Актуални новини
20:23 - 03 Август 2024
1014
„Хамас“: Израелски удар уби 10 палестинци в училище в Газа

Най-малко 10 палестинци са убити при израелски удар по училище в град Газа, в което са приютени разселени хора, съобщи „Хамас“, цитиран от Ройтерс.

Израелски удар срещу къща в град Рафах уби шест души, съобщиха здравните власти в Газа. Най-малко 31 палестинци са убити в ивицата Газа днес, твърди здравното министерство на Газа, което не разделя данните за убити мирни жители и бойци, уточни Ройтерс.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) твърдят, че техни войски са унищожили бойци и инфраструктура на „Хамас“ в Рафах, както и на друга места в анклава.

Най-малко 39 000 палестинци са убити при израелската военна операция в Газа. Офанзивата бе предприета в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, при което 1200 души бяха убити, а 250 взети за заложници, според израелски оценки, припомня Ройтерс.

При израелски въздушен удар на Западния бряг пък е убит командир на „Хамас“, както и четирима бойци на „Ислямски джихад“, съобщиха двете групировки. Израелската армия обяви, че е убила още четирима бойци при друг удар.

ЦАХАЛ съобщи, че първият удар е извършен срещу автомобил в близост до град Тулкарм, в който са се намирали командир на „Хамас“ и четирима бойци на „Ислямски джихад“.

Вторият удар е извършен срещу въоръжени мъже, които са открили огън по израелски военнослужещи, съобщи ЦАХАЛ.

Докато напрежението в Близкия изток се увеличава заради израелската операция в Газа, както и убийствата на високопоставени лица на „Хамас“ и свързаната с Иран ливанска групировка „Хизбула“, Израел обяви, че ще изпрати делегация в Кайро за преговори относно възможно освобождаване на израелските заложници.

Убийствата включват лидера на „Хамас“ Исмаил Хания и високопоставения военен командир на „Хизбула“ Фуад Шукр. „Хизбула“, „Хамас“ и Иран, в чиято столица бе убит Хания, обещаха да отмъстят на Израел, който обвиняват за убийствата.