„Хизбула”: Израелската армия е холивудска

Хасан Насрала отправи предупреждения и към САЩ

Свят
15:26 - 10 Септември 2019
2345
„Хизбула”: Израелската армия е холивудска

Лидерът на ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала нарече въоръжените сили на Израел "холивудска армия" в реч и предизвика израелските военни да изпълнят още холивудски представления, съобщават израелските медии.

"Вие сте холивудска армия, а ние си взехме поука от представлението, което изпълнихте", заяви Насрала в реч за отбелязването на мюсюлманския празник Ашура, допълвайки: "В бъдещи ответни реакции, вместо да ударим едно превозно средство, ще ударим повече, а вместо да удряме една мишена, ще ударим повече... нека да видим колко холивудски представления можете да изпълните."

Насрала направи коментарите, докато напрежението остава високо между Израел и ливанската групировка, която според Израел е терористична, като направи препратка към изтеглянето на израелските въоръжени сили, след като "Хизбула" изстреля противотанкови ракети "Корнет" по превозно средство на израелските въоръжени сили в северната част на Израел, където военните на Израел се преструваха, че има жертви при атаката.

"Ливан спазва резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, а "Хизбула" е част от правителството, което спазва тази резолюция, но ако Израел нападне, няма да има никакви червени линии", предупреди той.

Насрала също така настоя, че Израел ще престане да съществува, ако има война срещу Иран.

"Всяка война срещу Иран ще подпали региона и ще унищожи страни и народи", подчерта той, допълвайки: "Това ще бъде война срещу цялата ос на съпротива. Няма да бъдем неутрални в битката между правилно и грешно. Тази война ще бъде краят на Израел и американската хегемония и присъствие в региона."

Вчера Насрала заяви, че групировката и нейните съюзници, включително Иран, били в разгара на "голяма кампания".

"Ние сме в разгара на голяма кампания, а САЩ и Израел се опитват да ни надхитрят", изтъкна лидерът на "Хизбула" и добави: "Лидерът на този лагер е върховният лидер на Иран Али Хаменеи и неговият център е Иран. Тази вечер и утре ще кажем на израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския президент Доналд Тръмп, че сме народ, незасегнат от блокади, санкции, бедност и глад."

Палестина, заяви той днес, е "централната кауза" на групировката, като подчерта, че въпреки че техният "вечен ангажимент към каузата на Палестина да ни струва много, това е наш ангажимент".