„Килър” с доживотна осъди България заради дървеници в килията

Георги Вълев прибра 197 лв. покрай кръвосмучещите и още 12 лева за липсата на свеж въздух в ареста

Актуални новини
14:19 - 26 Юни 2020
2442
„Килър” с доживотна осъди България заради дървеници в килията

Осъденият доживот от бандата на „Килърите” Георги Вълев успя на два пъти да осъди България в лицето на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, която е към Министерството на правосъдието - заради дървеници в килията и липсата на свеж въздух.

По първото дело за кръвосмучещите насекоми „килърът” поучил 197 лв., защото бил нахапан в следствения арест на Велико Търново. Решението е на Административния съд в старата столица и не подлежи на обжалване, предаде „Борба”.

Държавата ще трябва да плати и лихвите на затворника. Преди това друг състав на същия съд е определил обезщетение за същия случай от 3 лева, но затворникът е жалил решението. Последното дело в АСВТ пък е било образувано по искане на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, които са оспорвали предишната санкция и по жалба на Вълев, който е поискал повече пари.

Целият паричен иск по ЗОДОВ за затворника е бил за 1997 лева. Той е посочил, че по време на престой в килия на следствения арест във Велико Търново през април 2018 г. е бил нападнат и нахапан от дървеници и трябвало да бъде третиран с препарат.

Твърдението, че осъденият е алергичен, не е било установено и доказано, но свидетели са посочили, че наистина в ареста има дървеници. Заради това съдът е постановил плащане на 197 лева.

В друго дело пред същата инстанция бившият търновски хотелиер поиска по-голямо обезщетение, каквото му е присъдено пак срещу същата служба. Този път той е бил недоволен от липсата на чист и свеж въздух в килията в търновския арест, където затворниците се водят, преди да се явят по различни дела в търновско съдилище. Административните съдии обаче са порязали Вълев и са му отказали окончателно повече от 12 лева компенсация за това.