„Неописуеми страдания“ очакват човечеството

Учени обявиха климатично бедствено положение

Мистика
15:38 - 06 Ноември 2019
3506
„Неописуеми страдания“ очакват човечеството

Международен екип от експерти от 153 страни, обяви, че ако не бъдат взети мерки за намаляване на емисиите на парникови газове в земната атмосфера, човечеството го очаква „неописуемо страдание“, съобщава EurekAlert.

Тревожният документ е подписан от 11258 експерти: климатолози, геолози, океанолози, биолози и специалисти в други области. В документа се отбелязва пагубното въздействие на човешките дейности върху биосферата. Основата за такива заключения е 40-годишно наблюдение на различни параметри - използване на енергия, температура на повърхността на планетата, изчезване на горите, обеми на полярния лед, емисии на въглероден диоксид и променяща се популация.

Авторите на доклада са сигурни, че морален дълг на учените е да предупредят човечеството за настоящата климатична ситуация и да започнат да предприемат конкретни стъпки за намаляване на възможните последици. Професорът по екология Уилям Рипъл вярва, че изменението на климата върви по-бързо, отколкото очакваха изследователите, а човечеството все още не е в състояние да повлияе на бъдещите промени.

Основните препоръки на учените са: замяна на изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, намаляване емисиите на парникови газове, повторно залесяване, намаляване на хранителните отпадъци и стабилизиране на растежа на населението (в момента населението нараства с 200 000 души на ден). По-рано експертна група на ООН, която изучава изменението на климата, заяви, че на човечеството са останали само 10 години, за да предотврати екологична катастрофа.