„Саграда Фамилия“ получи разрешително за строеж след 137 години

Култура
15:58 - 20 Юни 2019
5113
„Саграда Фамилия“ получи разрешително за строеж след 137 години

Една от най-красивите сгради в света - катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона, едва сега получи официално разрешително за строеж. Това се случва 137 години след като е започнало изграждането й.

Делото на живота на гениалиня архитект Антони Гауди е започнало през 1882 г., но едва 8 от проектираните 18 кули са издигнати до момента. Сега разрешителното, подписано от кмета по екология и урбанизация Жанет Санз, ще позволи строежът на катедралата да продължи до окончателното завършване на сградата през 2026 г.

Разрешителното за строеж идва и със своята голяма цена – църквата трябва да заплати 4,6 млн. евро на Барселона, освен вече договорените 36 млн. евро. Тези средства ще гарантират доизграждането на световния шедьовър.

До 2010-а година „Саграда Фамилия” е катедрала. В началото на строителството е била предвидена за римокатолическа църква. По-късно е обявена за катедрала, а през 2010 г. папа Бенедикт XVI я обявява за базилика. Базилика е титул в Римокатолическата църква, който се дава от римския папа на най-значимите римокатолически църкви.

Всяка от 18-те кули символизира определен християнски персонаж. 12 от тях ще представляват апостолите на християнството, четири от тях са за евангелистите, а последните две и най-високи - Дева Мария и Исус Христос.

Подобно на „Нотр Дам”, и „Саграда Фамилия” е претърпяла пожар. През 1936 г. по време на Испанската гражданска война група анархисти нахлуват подпалват криптата. Изгорени са важни материали, свързани с изграждането на "Саграда Фамилия", което води до забавяне на строителството.

Самият Гауди е погребан в базиликата. Гениалният архитект умира няколко дни, след като е блъснат от трамвай. Първоначално нито един файтонджия не иска да закара известния архитект до болница, защото бил облечен скромно и те предполагали, че няма пари в себе си.