„Спагети” маскарпоне крем

за 8 чаши, 20 мин

Кухня
20:49 - 04 Март 2021
4154
„Спагети” маскарпоне крем

Продукти

500 г маскарпоне

500 г рикота

100 г пудра захар

2 пак. ванилова захар

2 с.л. лимонов сок

2 ч.ч. течна сметана за разбиване

500 г ягоди или друг червен плод – може замразени

около 50 г бял шоколад

8 листенца босилек

 

Приготвяне

Смесват се с разбъркване маскарпонето, рикотата, пудрата захар, лимоновият сок и ваниловата захар. Разбива се сметаната и с леко разбъркване се добавя. Кремът се разпределя в чаши.

Ягодите се намачкват или пасират на пюре – по желание може да се добави и захар на вкус. Гарнира се млечният крем с ягодовото пюре с плътен слой отгоре.

Поръсва се с настърган бял шоколад. Поставя се по едно листенце босилек. Слага се в хладилника за поне 2 часа.

Така оформен десертът прилича на спагети или друга паста с доматен сос, настърган пармезан и босилек, но на вкус, разбира се, няма нищо общо.

Маскарпонето може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко, а рикотата – с извара.