„Спагети” маскарпоне крем
за 8 чаши, 20 мин
Продукти
500 г маскарпоне
500 г рикота
100 г пудра захар
2 пак. ванилова захар
2 с.л. лимонов сок
2 ч.ч. течна сметана за разбиване
500 г ягоди или друг червен плод – може замразени
около 50 г бял шоколад
8 листенца босилек
Приготвяне
Смесват се с разбъркване маскарпонето, рикотата, пудрата захар, лимоновият сок и ваниловата захар. Разбива се сметаната и с леко разбъркване се добавя. Кремът се разпределя в чаши.
Ягодите се намачкват или пасират на пюре – по желание може да се добави и захар на вкус. Гарнира се млечният крем с ягодовото пюре с плътен слой отгоре.
Поръсва се с настърган бял шоколад. Поставя се по едно листенце босилек. Слага се в хладилника за поне 2 часа.
Така оформен десертът прилича на спагети или друга паста с доматен сос, настърган пармезан и босилек, но на вкус, разбира се, няма нищо общо.
Маскарпонето може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко, а рикотата – с извара.