„Св. св. Кирил и Методий“ прие товар на турските антарктици

Любопитно
20:35 - 28 Февруари 2023
3415
„Св. св. Кирил и Методий“ прие товар на турските антарктици

На 28 февруари българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) прие товар на турската програма за полярни изследвания в духа на международното антарктическо сътрудничество. НИК 421 качи на борда си два палета с общо тегло от около 600 килограма, съдържащи техническо оборудване и научни проби. Това сподели пред БТА старши помощник-командирът на плавателния съд, капитан III ранг Радко Муевски.

Материалите бяха предадени от частния чилийски кораб „Бетанзос“, нает от турската полярна програма. Товаро-разтоварната операция беше извършена от палубната команда на НИК 421 и от трима души екипаж в работна лодка на „Бетанзос“, спусната на вода за целта.

Действията се проведоха успешно съгласно предварителния план въпреки суровите метеорологични условия в Южния залив на остров Ливингстън, отбеляза к-н III ранг Муевски.

Очаква се по-късно да се проведе среща между представители на Българския антарктически институт и турските им колеги, на която ще бъде уточнено точното място за доставяне на товара.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".