„Всичко навсякъде наведнъж“: Какви са рекордите на 95-ите награди „Оскар"? (СНИМКИ)

Азиатски творци триумфираха с престижната статуетка

Култура
22:01 - 18 Март 2023
5632
„Всичко навсякъде наведнъж“: Какви са рекордите на 95-ите награди „Оскар"? (СНИМКИ)

Абсурдиската комедия „Всичко навсякъде наведнъж“ отговори на очакванията на 95-ата церемония за наградите „Оскар“ на 13 март в Лос Анджелис, като спечели спечели седем статуетки, сред които за най-добър филм, режисьор и три в актьорските категории.

Режисьорите на филма Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт спечелиха също „Оскар“ за оригинален сценарий и като съпродуценти на филма. Това е едва вторият случай в историята на „Оскар"-ите, в който двама души си поделят три награди на една церемония. Преди 15 години Джоел и Итън Коен спечелиха „Оскар" в същите категории за филма „Няма място за старите кучета". 

Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт са едва третата двойка, която печели Оскар за режисура. Преди тях това направиха Джероум Робинс и Робърт Уайз за „Уестсайдска история" (1961) и братята Коен за „Няма място за старите кучета" (2007).

Даниъл Куан е първият писател от китайски произход, който печели награда за най-добър оригинален сценарий.

„Всичко навсякъде наведнъж“ стана едва третият филм - и първият от почти 50 години с три актьорски "Оскар"-а. Първите два са признати за класики - „Трамвай „Желание" (1951) и „Телевизионна мрежа" (1976). Звездата на филма Мишел Йео спечели наградата за най-добра актриса, а Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис за поддържаща роля.

Мишел Йео е първата жена с азиатски произход с награда за най-добра актриса. Тя е и едва втората спечелила я цветнокожа. Първата – Холи Бери постигна това преди повече от 20 години с „Балът на чудовището“. Тя връчи статуетката на Мишел Йео.

Ки Хи Куан е първият азиатец с награда „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля. Лауреатите в тази категория напоследък са разнородни. Четири пъти за десет години тя е печелена от актьори, които не са бели - Махершала Али през 2017 г. за „Лунна светлина" и през 2019 г. за „Зелената книга", както и Даниъл Калуя за „Юда и черният Месия“ от 2021 г.

И четиримата лауреати на актьорските награди „Оскар“ – освен тримата от „Всичко навсякъде наведнъж“, четвъртата – за най-добър актьор спечели Брендън Фрейзър, тази година получиха наградите на Гилдията на екранните актьори. Това се случва за втора поредна година.

Брендън Фрейзър стана първият канадец, спечелил наградата за най-добър актьор.

Рут Картър също влезе в историята на наградите „Оскар“ като се наложи в категорията за най-добър дизайн на костюми за „Черната пантера: Уаканда завинаги“. Тя е единствената чернокожа жена с две награди на американската киноакадемия. Първата е от 2019 г. за „Черната пантера“.

Германският „На Западният фронт нищо ново“ спечели четири награди „Оскар“ - за най-добър международен филм, оригинална музика, операторско майсторство и дизайн на продукция. Джеймс Френд е първият германец с наградата за операторско майсторство. Германски композитор - Фолкер Бертелман, печели наградата за оригиналната музика за втора поредна година. Миналата година я получи Ханс Цимер за „Дюн“.

Наградата за песен от филм спечели „Naatu Naatu" от индийския епос "RRR". Това е първата песен, изпълнена на език, различен от английския, която печели в тази категория след „Jai Ho" от „Беднякът милионер" преди 14 години. „Naatu Naatu" е индийска песен на езика телугу. „Jai Ho" е изпълнена на хинди.

Три други чуждоезични песни са печелили „Оскар“ - „Mona Lisa" от „Капитан Кери, САЩ" (1950) (изпълнена на испански), „Never on Sunday" от едноименния филм „Никога в неделя“ (изпълнена на гръцки във филма от 1960 г.) и „Al otro lado del río" от „Мотоциклетните дневници" (изпълнена на испански във филма от 2004 г.).

„Пинокио на Гийермо дел Торо“ спечели наградата „Оскар“ за най-добър анимационен филм. Това е третата награда „Оскар“ на мексиканския режисьор. Преди пет години той спечели две като продуцент и режисьор на „Формата на водата“. Дел Торо е първият, спечелил „Оскар“ както за най-добър филм, така и за най-добър пълнометражен анимационен филм. 

Церемонията на 95-ите награди „Оскар" влезе в историята с отличените азиатски изпълнители и творци до голяма степен благодарение на успеха на нетрадиционния „Всичко навсякъде наведнъж". Чернокожите творци обаче този път не намериха толкова почести, освен Рут Картър.