Беларус изведе още над 100 мигранти от страната

Западните лидери обвиниха Александър Лукашенко, че е умишлено предизвика криза

ЕС
14:39 - 23 Ноември 2021
1785
Беларус изведе още над 100 мигранти от страната

Властите в Беларус съобщиха, че група от 118 мигранти, които са се опитали да стигнат до Европейския съюз през Полша, са били изведени от страната със самолет.

"Вчера от националното летище в Минск отпътуваха 118 души", заяви Алексей Бегун, ръководител на отдела за миграция в беларуското министерство на вътрешните работи, пред държавната информационна агенция на Беларус Белта.

По думите му друга група мигранти трябва да излети от Беларус във вторник.

Бегун не каза накъде са се отправили бежанците, но заяви, че посолствата на няколко държави - включително Сирия и Ирак - организират полети за репатриране на свои граждани, които "са се оказали в трудна ситуация".

Западните лидери обвиниха президента на Беларус Александър Лукашенко, че е умишлено предизвика криза, като транспортира мигранти в страната си, за да ги изпрати в ЕС в отговор на наложените на режима му европейски санкции.

Мигрантите създадоха лагери по границата с Полша, където напрежението ескалираше в продължение на няколко седмици. В крайна сметка беларуските власти се съгласиха да преместят бежанците в логистичен център. Първата група от 431 души беше върната в Ирак от Беларус с репатриращ полет миналата седмица. Официален Минск твърди, че съдейства на мигрантите, които искат да се завърнат у дома, с оформянето на документите им.