Белгия потвърди първи случай на новия африкански вариант

Страната все още не е обявила спиране на пътуванията от Южна Африка

ЕС
16:14 - 26 Ноември 2021
1894
Белгия потвърди първи случай на новия африкански вариант

Белгийските здравни власти потвърдиха в петък, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на COVID-19 в страната и в Европа, съобщава "Бизнес Инсайдър". 

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице е дало положителна проба на 22 ноември след завръщането си от чужбина и призова обществеността "да не се паникьосва".

Лаборатории в университета в Льовен откриха случая на B.1.1.529, след като неваксинирана млада жена дава положителен тест.Тя не е била ваксинирана, нито е била заразена в миналото и затова няма имунитет срещу вируса. Получила е грипоподобни симптоми 11 дни след пътуването си до Египет през Турция, пише "Таймс".

Белгия все още не е обявила спиране на пътуването от Южна Африка във връзка с варианта, за разлика от редица други европейски държави.

Премиерът Александър Де Кру каза, че правителството въвежда други мерки, като 10-дневна карантина за белгийски жители, които се връщат от региона, както и забрана за влизане за чужденци, идващи от Южна Африка, въпреки че той не уточни кои африкански държави ще бъдат засегнати.

По-рано министерството на здравеопазването на Израел обяви, че е регистриран първия случай на новия африкански вариант на COVID-19, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийно спиране", за да спре разпространението на новооткрития вариант.

Предишните случаи бяха ограничени до Южна Африка, Ботсвана и един случай в Хонконг, който беше внесен от пътник.

Произходът на варианта е неясен, но се разпространява в Южна Африка, здравните служители там, коментират как за по-малко от две седмици B.1.1.529 напълно изпреварва Делта и Бета вариантите, които присъстваха в една от провинциите на страната.