Белград пламна с „Оставка“ (СНИМКИ)

Хиляди затапиха сръбската столица в антиправителствен митинг

Актуални новини
19:50 - 13 Април 2019
2769
Белград пламна с „Оставка“ (СНИМКИ)

Белград отново пламна срещу правителството. Хиляди протестиращите се събраха пред сградата на парламента в центъра на сръбската столица, както и в близкия Пионерски парк с викове „Оставка“.

Издигната е сцена с огромен екран, на който се излъчват откъси от изказвания на президента Александър Вучич, протестиращите ги посрещат с надуване на свирки и вувузели. Хората са пристигнали на протестната акция със знамена на Сърбия, както и със знамена на ЕС, пише БТА.

Протестиращите държат плакати с искания за оставка на властта. Въпреки дъжда на протеста са се събрали много хора. Но нито организаторите, нито полицията съобщават точния брой на протестиращите. Очаква се, че започналата протестна акция ще стане една от най-масовите в последно време, а протестиращите ще се опитат рязко да изостраят ситуацията.

Лидерите на протеста искат от президента Александър Вучич, от премиера Ана Бърнабич и от председателката на парламента Мая Гойкович да подадат оставки, като преди това назначат преходно правителство за произвеждане на "нови честни избори".

Властите са разположили полицаи за борба с безредиците в сградата на парламента, като заявяват, че искат да попречат на опозицията да щурмува сградата, съобщава АП. На 19 април сръбските власти ще проведат контрамитинг в Белград. Очаква се, че в него ще участват десетки хиляди хора, отбелязва ТАСС.

Президентът Вучич каза днес, че не очаква от акцията на опозицията нищо особено, но изрази надежда, че протестът ще премине мирно.