Белият дом: Путин да се маха от Украйна , щом се притеснява за Курска област

Свят
16:05 - 13 Август 2024
1713
Белият дом: Путин да се маха от Украйна, щом се притеснява за Курска област

Руският диктатор Владимир Путин трябва да прекрати войната си срещу Украйна, ако се притеснява от украинското нахлуване в Курска област. Това заяви пред репортери на 12 август говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом на САЩ Джон Кърби.

На 6 август украинските военни предприеха изненадващо нахлуване през границата в Курска област, а седмица по-късно нервите на издирвания от съда в Хага Путин явно не издържат.

"Няма да говоря за украинските военни операции, както казах по-рано. Ние сме в тясна връзка с тях, както може да се очаква, че ще бъде", каза Кърби по време на брифинг, цитиран от Kyiv Independent. "Но не се заблуждавайте по този въпрос - това е войната на Путин срещу Русия. И ако това не му харесва, ако го кара да се чувства малко неудобно, тогава има лесно решение - той може просто да се махне от Украйна и да приключи с това".

Преди това Вашингтон заяви, че не е бил информиран предварително за нахлуването, но отбеляза, че Киев е предприел действия, "за да се защити от нападения", и действа "в рамките на политиката на САЩ за това къде могат да работят нашите оръжия, нашите системи, нашите възможности". Припомняме, че Щатите забраниха на Украйна да използва американски оръжия на повече от 100 км навътре в руската територия, и то не навсякъде. 

Въпреки че изпратените от Москва подкрепления започнаха да пристигат в Курска област, според съобщенията Украйна продължава да настъпва все по-навътре. Главнокомандващият ген. Олександър Сирски съобщи, че украинските сили контролират около 1000 кв. км в Курска област.

Междувременно The Economist излезе с интересен материал по темата - как руските сили изтеглят свои части от фронта в Украйна и ги пращат в региона на Курск, но не в такава голяма численост, каквато украинците биха желали.

Руските власти бяха принудени да обявят разширяване на мерките за евакуация на цивилни граждани в няколко области, граничещи с Украйна, както и "контратерористична операция" - вероятно за да може Путин да продължи да избягва всеобщата мобилизация.

Украинският президент Володимир Зеленски определи операцията като "катастрофа" за Путин.