Берлин постави "Газпром Германия" под държавен надзор

Новини
18:43 - 04 Април 2022
1901
Берлин постави "Газпром Германия" под държавен надзор

Германският министър на икономиката Роберт Хабек съобщи, че е наредил на Федералната мрежова агенция да поеме надзора над германското подразделение на "Газпром" - "Газпром Германия" (Gazprom Germania), предаде ДПА.

Хабек обясни мярката с неясни правни отношения и нарушаване на някои регулационни норми.

На 1 април "Газпром" обяви, че се разделя с подразделението си в Германия, което е изцяло негова собственост. Самата "Газпром Германия" притежава други компании в германската газова индустрия, сред които доставчикът на газ "Виндгаз" (Wingas), операторът на газохранилища "Астора" (Astora) и миноритарен дял в газопреносната компания "Газкейд" (Gascade).

Според агенция "Блумбърг" германските власти вече са започнали да търсят купувач за "Газпром Германия". Според неназован източник Берлин е готов да предостави гаранции на купувачите и кредити от Ка еф Ве ИПЕКС Банк (KfW IPEX-Bank), която е собственост на държавната банкова група Ка еф Ве (KfW).

Още на 31 март в. "Ханделсблат" писа, като се позова на източници от правителството, че министерството на икономиката се готви да национализира германските подразделения на "Газпром" и "Роснефт" - "Газпром Германия" и "Роснефт Дойчланд" (Rosneft Deutschland).