БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ: Асен Василев държи на мнението си за работодателите

Икономика
11:52 - 30 Януари 2022
5945
БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ: Асен Василев държи на мнението си за работодателите

Вицепремиерът Асен Василев даде да се разбере, че държи на мнението си за работодателите, че само неоправните сред тях държат служителите си на ниски заплати. Пред БНР днес той отсече, че стои зад думите си и че няма защо да се извинява за истината. През седмицата работодателските организации скочиха остро срещу изказването му и дори поискаха оставката на финансовия министър. 

"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това.

Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател:

"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен".