Без сериозни нарушения досега в изборния ден

Единствено дребни инциденти са се случили до 11 часа

Политика
14:29 - 26 Май 2019
3394
Без сериозни нарушения досега в изборния ден

Прокуратурата е образувала 15 разследвания за престъпления против политическите права към 11 часа, днес.
Разследвания са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143.

В Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

От прокуратурата допълват, че в 12 часа се е провело и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от ПРБ, МВР и ДАНС, в което са участвали главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.
 
От началото на изборния ден в РИК - Русе са постъпили четири жалби за нарушения, като предстои комисията да се произнесе по тях. Две от тях са свързани с разлепени агитационни материали на непозволени места.


Един сигнал за нарушение на изборното законодателство е постъпил в РИК-Велико Търново, съобщи Десислава Йонкова, председател на комисията. Според сигнала, лице, което е с постоянна адресна регистрация в София, е гласувало в една от избирателните секции в община Горна Оряховица.

Сигнал за раздаване на шоколадови изделия с логото на политическа партия в изборния ден е постъпил в РИК-Смолян, съобщиха от комисията.

Дефектирала машина е отказала да чете картите за гласуване в 42-ра избирателна секция в пловдивския район „Тракия“, научи Дарик.

 Член на СИК в Професионална гимназия по битова техника в Пловдив е упътвал гласоповадетел на чужд език, по информация на Дарик – на турски.

 В секция пък в район „Северен“ е възникнало напрежение заради провокативно поведение на застъпник, но му е направена забележка и обстановката там е спокойна.