Без зелени карти за САЩ до края на 2020-та

Актуални новини
07:43 - 23 Юни 2020
2696
Без зелени карти за САЩ до края на 2020-та

Съединените щати няма да издават зелени карти до края на година, замразява се и издаването на редица работни визи. Решението на администрацията на президента Доналд Тръмп, е мотивирано не толкова с борбата срещу коронавируса, колкото с цел да се подпомогне американската икономика.

Смята се, че мярката ще освободи 525 хиляди работни места, които биха могли да бъдат заети приоритетно от американски граждани.

Забраната засяга визите за квалифицирани работници, каквито обикновено наемат големите технологични компании от Силициевата долина.

Няма да се издават документи и на неземеделските сезонни работници, визи за обмен на студенти и такива за мениджърски позиции.

Решението на Белия дом няма да засегне хората, които вече се намират в Съединените щати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще удължи забраната работни визи за САЩ до края на годината и ще я разшири и ще включи в нея H1-B визите, използвани широко в технологичната индустрия, съобщи Белият дом в понеделник, цитиран от АФП. "Президентът Тръмп е решен да върне работните места на американците възможно най-бързо", заяви анонимният високопоставен служител на администрацията.
 
Тръмп посочваше като свой приоритет силната икономика, но сега се оказва, че търси отчаян политически тласък преди изборите през ноември. Изпълнителна заповед, която се очаква да бъде подписана от него, ще удължи и разшири 60-дневното замразяване на издаването на работни визи за граждани извън САЩ, наложено преди два месеца.
 
Служителят на администрацията заяви, че новата заповед ще разшири забраната до края на 2020 г. и ще включва H1-B визи, предоставяни ежегодно на 85 000 работници със специални умения, много от които се присъединяват към американската технологична индустрия.

Заповедта ще обхваща и повечето J визи, които се издават за академици и изследователи, както и L визи, използвани от компаниите за преместване на работници, базирани в чужбина, в техните офиси в САЩ.
 
Официалният служител заяви, че заповедта е необходима като отговор на нарастващата безработица, която е резултат от блокадите заради COVID-19.
 
Анонимният служител подчерта още, че замразяването на визите H1-B е временно, докато програмата се преструктурира, от годишната лотария, която захранва със специалисти Силиконовата долина, до система, която дава предимство на онези чуждестранни работници с най-големи умения и стойност.
 
Тръмп "ще даде приоритет на тези работници, на които се предлагат най-високи заплати", като индикатор, че те могат да добавят повече стойност към американската икономика, заяви официалният представител.