Безлов: Незаконни постройки са причината за множеството регистрации на един адрес

На улица "Петко Рачов Славейков" №31 в Стамболийски живеят над 1200 души

Актуални новини
11:52 - 11 Септември 2024
1075
Безлов: Незаконни постройки са причината за множеството регистрации на един адрес

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души. 


Експертът по сигурност Тихомир Безлов посочи, че казуси като този произлизат от проблема с легализацията на къщите в ромските квартали.

"Голяма част от ромските махали са незаконни, затова хората нямат опция да посочат, че пребивават там легално. Затова се регистрират толкова хора наведнъж на един адрес, но половината ги няма там, вероятно са заминали в Западна Европа. Това е един от проблемите с узаконяване на имотите на ромската общност. Когато се роди дете в такава ситуация, то не може да бъде вписано, оказва се, че не съществува, не може да бъде регистрирано на адрес. С политическа воля може да се реши въпросът. Знам, че има кметове, които извадиха лични карти на ромите, а те гласуваха за тях. Пример е бившият градоначалник на Каварна", обясни той.

Относно казуса с регистрациите на двете крила на ДПС Безлов отбеляза, че разделянето на електората е ключово. "Смята се, че финансовият ресурс е във фракцията на Пеевски", допълни експертът. 

Според бившия ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова пък проблемът трябва да се реши на общо и принципно равнище. "При изтичане на срока на личните карти на регистрираните на несъществуващия административен адрес с празен парцел без постройка, въпросът може да бъде частично разрешен. Има n на брой примери за множество регистрации на един адрес, това е просто най-фрапиращият случай. Узаконяването на постройките ще реши част от казуса", смята тя.