Безплатни прегледи за имунен дефицит в Пловдив

Здраве
09:34 - 19 Април 2024
1513
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Пловдив

Безплатни медицински прегледи и консултации на хора, които имат съмнение за имунен дефицит ще се провеждат в Медицинския университет в Пловдив. Така ще се отбележи Международната седмица на първичните имунни дефицити и световния ден на имунологията - 29 април.

Тази година сред основните акценти ще са и ваксините. Напоследък темата с ваксинацията става все по-актуална покрай заболявания като морбили и коклюш при децата. 

Според проф. Мариана Мурджева първичните имунни дефицити са над 400 вида, които имат и генетични дефекти. "Искаме да обърнем внимание на факта, че голяма част от болестите остават недиагностицирани. Около 6 млн. души боледуват от имунни дефицити, но 80-90% дори и не подозират за това", обясни тя.

По думите ѝ коклюш и морбили могат да бъдат преборени с ваксинация. "Разпространението им зависи от липсата на имунизация. По този начин могат да се завърнат и други инфекции. Сред тях са хепатит Б и туберкулоза", смята проф. Мурджева.  

Според д-р Мария Ивановска редки имунологични заболявания се откриват основно при малки деца. "222 души са регистрирани у нас, 19 са диагностицирани от началото на годината", обясни тя.